eReport.sk
Slovensko v problémoch
Ursula von der Leyenová. foto: tasr

Bude šéfkou NATO Leyenová? Londýn ju nechce, vysvetlil prečo


Bude šéfkou NATO Leyenová? Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová má šancu stať sa novou najvyššou predstaviteľkou NATO. S odvolaním sa na diplomatický zdroj to v piatok uviedli britské noviny The Sun. TASR informácie prevzala od agentúry Reuters.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Mierový plán od vás nepotrebujeme!
  2. Tu sme v Únii!
  3. Toto si myslia Slováci
  4. Uvedomujú si vôbec dôsledky?

Viacero členských krajín Severoatlantickej aliancie podľa správy navrhuje, aby von der Leyenová prevzala vedenie organizácie v októbri tohto roka.

Mandát Stoltenberga predĺžili už trikrát

Očakáva sa, že súčasný generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ukončí svoje pôsobenie vo funkcii podľa plánu v októbri. Jeho mandát predĺžili trikrát a na tomto poste je celkovo už takmer deväť rokov.

Vymenovanie Leyenovej by zrejme vetoval Londýn

Britské zdroje pre The Sun tiež povedali, že Londýn by pravdepodobne vetoval vymenovanie von der Leyenovej, bývalej nemeckej ministerky obrany, a to vzhľadom na jej slabé výsledky vo vedení ozbrojených síl.

Pripomíname, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ešte vo februári po prílete do Londýna uviedla, že chce s Britániou otvoriť novú kapitolu diplomatických vzťahov. „Teším sa, že prevrátime stránku a otvoríme novú kapitolu s naším partnerom a priateľom,“ uviedla von der Leyenová na Twitteri pred stretnutím so Sunakom. Na boli programe podrobnosti novej dohody o obchodných pobrexitových vzťahoch pre Severné Írsko.

Nemecké noviny Welt am Sonntag informovali, že k popredným kandidátom na Stoltenbergovho nástupcu sú španielsky premiér Pedro Sánchez. A takisto aj britský minister obrany Ben Wallace.

Zdroj: tasr

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Bude šéfkou NATO Leyenová? Londýn ju nechce, vysvetlil prečo

Odoberať
Upozorniť na
6 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

KOMENTOVALI STE:

Aktuálne