Spojte se s námi


Fortuna liga

Okénko minulosti: Hrdý sokol Josef Seidl byl velkým propagátorem fotbalu v Kišiněvě. Má tam nyní pamětní desku

Utkání kvalifikace Moldavsko vs. Česko o postup na mistrovství Evropy 2024 v Německu se českým fotbalistům moc nevydařilo, ztratili s jedním z nejslabších týmů v Evropě po bezgólové remíze dva body. Jednoho českého hrdinu však mělo – sokola Josefa Seidla, velkého propagátora fotbalu v Moldavsku.

Publikováno

dne

Utkání kvalifikace Moldavsko vs. Česko o postup na mistrovství Evropy 2024 v Německu se českým fotbalistům moc nevydařilo, ztratili s jedním z nejslabších týmů v Evropě po bezgólové remíze dva body. Jednoho českého hrdinu však mělo – sokola Josefa Seidla, velkého propagátora fotbalu v Moldavsku.

Za přítomnosti fotbalových vrchností a diplomatických osobností – český fotbal zastupovali předseda asociace Petr Fousek, místopředseda za Moravu Jiří Šidliák a generální sekretář Michal Valtr, českou ambasádu velvyslanec Stanislav Kázecký, přítomen byl i předseda Moldavské fotbalové asociace Leonid Olejničenko – byla odhalena pamětní deska Josefu Seidlovi, velkému propagátorovi fotbalu v této zemi.

Český národ odkryl významného krajana, na kterého může být hrdý.

Hrdina Velké války, jenž byl za službu na západní frontě vyznamenán francouzským válečným křížem a československým válečným křížem a v armádě dosáhl hodnosti plukovníka, se narodil 30. října 1873 – letos tedy uplyne 150 let – v severočeském  Jirkově.

Zdatného sokola, který si osobně dopisoval s prvním československým prezidentem T.G. Masarykem, zavál životní osud do carského Ruska, kde se jako učitel široce věnoval tělovýchově. A položil základy kišiněvského (moldavského) fotbalu.

Už jeho první pracovní náplň jako gymnaziálního učitele tělocviku ze srpna 1909 uvádí, že se Seidl bude kromě sokolské gymnastiky věnovat za příznivého počasí různým sportovním a pohybovým hrám na hřišti gymnázia, a to včetně hry “foot-ball”.

Profesor gymnázia byl propagátorem pohybu ve všech podobách a díky jeho úsilí se v místě dnešního stadiónu Dinama Kišiněv odehrál 29. srpna 1911 první fotbalový zápas vůbec, který je považován za historický milník.

Střetli se v něm jeho studenti se zástupci gymnázia v Oděse. Porážka 0:22 se vysvětluje vysokou zkušeností mnoha oděských hráčů, již nabyli ve vyšších týmech oděské fotbalové ligy.

Utkání se jako rozhodčí účastnil Josef Seidl, což potvrzuje jeho významnou roli, kterou hrál v popularizaci kišiněvského fotbalu.

Při odhalení desky bylo konstatováno: Josef Seidl patří mezi pozoruhodné a přitom dnes téměř neznámé postavy z historie česko(slovensko)-moldavských vztahů, které si zaslouží připomenutí.

Zdroj: FMF Moldova

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.