DomůZprávy a názoryTiskové zprávyJan Skopeček: Otevření Knihovny Milana Kundery v den jeho narozenin je významnou...

Jan Skopeček: Otevření Knihovny Milana Kundery v den jeho narozenin je významnou událostí nejen pro Brno, ale celou naši zemi

-

(článek) Před 94 lety se narodil spisovatel Milan Kundera. V den jeho narozenin se dnes na jeho počest v Brně otevírá Knihovna Milana Kundery. Jan Skopeček, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR připomíná jeho důležitý odkaz nejen rodnému Brnu, ale celé naší zemi.

1. dubna, na apríla, se před 94 lety narodil spisovatel Milan Kundera, možná můj nejoblíbenější autor vůbec. Jakoby den jeho narození sám předznamenal cosi z díla tohoto velkého českého romanopisce, díla, ve kterém se komično neustále střetává a prolíná s tragičnem a jedno druhé vzájemně umocňují. Těší mě, že se dnes v Brně otevírá Knihovna Milana Kundery, jejíž základ tvoří spisovatelův dar. Je to významná kulturní událost nejen pro Brno, ale celou naši zemi. Milan Kundera je v kulturně-společenském smyslu osobností evropského formátu.

Těší mě ale také to, že dílo Milana Kundery žije dál vzdor všem svým kritikům. Přesvědčuje mě o tom každá návštěva knihkupectví a pohled na polici s tuzemskou literaturou, nějaký Kundera je tam vždy. A to je nakonec to jediné, o co Milan Kundera celým svým životem usiloval. Román je to hlavní, nikoli osoba jeho tvůrce či peripetie jeho geneze.

Ostatně do zmiňované police s domácí literaturou v těchto dnech přibývá nový soubor Kunderových dvou zásadních kulturně-politických esejů pod názvem Unesený Západ. Rozhodně si to pro tento nový svazek co nejdříve zaskočím.

Milan Kundera:

„Komično je kruté: brutálně před námi odhaluje bezvýznamnost všeho.“

„Prozradím vám velké tajemství. Odvěký trik lidstva. Vpřed – to je kamkoli.“

Přidejte si ParlamentníZprávy.cz ke svým zdrojům na Seznam.cz nebo Google News.

ODS
ODShttps://www.ods.cz
Občanská demokratická strana (ODS) je česká liberálně konzervativní pravicová strana založená v roce 1991.