Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Gerasimov selhal ve velení Rusů, dosáhl nepatrných úspěchů za cenu velkých obětí, tvrdí Londýn

Autor: ČTK, swp - 
1. dubna 2023
13:05

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov jako velitel ruských jednotek nasazených na Ukrajině dosáhl jen nepatrných úspěchů a jeho pokus o zimní ofenzivu selhal. Uvedlo to dnes na twitteru britské ministerstvo obrany, které se ve svých pravidelných hodnoceních odvolává na informace tajných služeb.

Gerasimov převzal 11. ledna velení nad „zvláštní vojenskou operací“, jak ruskou invazi na Ukrajinu nazývá Moskva. Funkci předtím zastával Sergej Surovikin, který se stal Gerasimovým zástupcem.

„Gerasimovovo působení se vyznačovalo snahou zahájit celkovou zimní ofenzivu s cílem rozšířit ruskou kontrolu nad celým donbaským regionem. Po osmdesáti dnech je stále zřejmější, že tento projekt selhal,“ uvedlo britské ministerstvo na twitteru s odkazem na informace rozvědek.

„Na několika frontových osách v Donbasu dosáhly ruské síly jen nepatrných úspěchů za cenu desítek tisíc obětí a do značné míry promarnily svou dočasnou personální převahu získanou podzimní ‘částečnou mobilizací’,“ sdělil úřad.

„Po deseti letech ve funkci náčelníka ruského generálního štábu existuje pravděpodobnost, že Gerasimov posouvá hranice toho, jak dalece bude ruské politické vedení tolerovat neúspěch,“ dodalo britské ministerstvo.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu během návštěvy velitelství moskevských jednotek bojujících na Ukrajině slíbil, že zvýší dodávky munice ruským silám na Ukrajině. Podle agentury Reuters to vyplývá ze záběrů, které dnes zveřejnilo ruské ministerstvo obrany.

Na videozáznamu zveřejněném ministerstvem na telegramu je vidět Šojgua, jak předsedá setkání s vysoce postavenými vojenskými důstojníky, včetně Gerasimova. Šojgu ve videu říká svým kolegům, že Rusko podnikne kroky ke zvýšení dodávek munice vojákům na frontě.

Šojgu v posledních měsících čelil ostré kritice ze strany zastánců tvrdé linie ruského tažení na Ukrajině - včetně Jevgenije Prigožina, šéfa žoldnéřské skupiny wagnerovci, kteří ho obviňovali z nedostatečného zásobování vojsk na frontě municí.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa