Bayern – Dortmund v číslech. Jak se daří Borussii v Mnichově a proč na jaře tak jede?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Bayern – Dortmund v číslech. Jak se daří Borussii v Mnichově a proč na jaře tak jede?
Čísla hovoří ve prospěch bavorského týmu.
Čísla hovoří ve prospěch bavorského týmu.
Profimedia
Před důležitým duelem v boji o německý titul hovoří vše ve prospěch Bayernu. Sice je v lize až druhý o bod zpět za Dortmundem, nicméně řečí čísel by se měl večer do čela tabulky vrátit. Zvlášť doma je totiž nesmírně silný, což může speciálně Dortmund do posledního písmene potvrdit. Co všechno odhalil pohled do statistik?

Vzájemná bilance v lize

Celková

Bayern – Dortmund 107 52 30 25 215:131

Posledních 10 zápasů

Bayern – Dortmund 8 1 1 33:12

Těžko hledat pro Dortmund momentálně méně oblíbeného soupeře. Nad Bayernem v nejvyšší soutěži zvítězil naposledy v listopadu 2018, z minulých návštěv bavorské metropole odjížděl zle pokořen. Méně než tři góly tam v lize naposledy inkasoval před dlouhými devíti lety! Od té doby tam musel strpět pohromy jako 0:6 (2018), 0:5 (2019), 0:4 (2019), 1:5 (2015)...

Dlouhodobá forma

Bayern

Na jeho poměry žalostná. Z minulých 10 vystoupení v lize v polovině z nich nevyhrál a ztratil vedení v tabulce. Poslední porážka v Leverkusenu stála místo kouče Nagelsmanna.

Tabulka Bundesligy.
Livesport

Dortmund

Nikdo v elitních pěti evropských soutěžích na tom v tomto kalendářním roce není lépe. Z 10 ligových zápasů jich ovládl devět, jen Schalke mu v derby vzalo remízou body.

Útok

Bayern

I když tolik nevítězí, pořád střílí spoustu branek. Se 72 trefami je nejlepší v Evropě, doma má v sezoně průměr 3,25 na zápas. Na svém stadionu se prosadil v 70 duelech v řadě.

Dortmund

Celkem 30 zásahů v letošních 10 ligových duelech, nikdo v Německu na tom není lépe. Borussia zlepšila hlavně efektivitu střelby. Na podzim v ní byla v lize nejhorší (!), teď je top.

Obrana

Bayern

S 27 inkasovanými brankami má nejpevnější defenzivu v lize. Doma ji však má až čtvrtou nejlepší, především vinou minulého zápasu s Augsburgem, který se prosadil třikrát.

Dortmund

Je zajímavé, že na jaře inkasuje víc doma než venku. V pěti utkáních na půdě soupeře udržela třikrát čisté konto (mimo jiné i v Leverkusenu), na vlastním hřišti ani jednou.

Disciplína

Bayern

V soutěži má jasně nejméně žlutých karet ze všech (36) i faulů na zápas (9). Ale bez poskvrny není, stinnou stránkou jsou tři vyloučení.

Dortmund

Jeden ze dvou týmů v lize (spolu s Wolfsburgem), který ještě v sezoně nedostal červenou kartu. A po Bayernu druhý nejméně faulující tým (9,6 na zápas).

3 hráči ve formě

Bayern

Benjamin Pavard

Pravý krajní obránce se nebývale rozstřílel. V minulém domácím zápase proti Augsburgu se trefil dvakrát během 16 minut. V předešlých dvou ligových sezonách přitom vyšel naprázdno.

Jamal Musiala

I když v posledních zápasech o sobě nedal vědět, dlouhodobě je na něj spoleh. V součtu branek a golových asistencí (11+8) je třetím nejproduktivnějším hráčem Bundesligy. 

Leroy Sané

Spíš takový "future prospect". Pod Nagelsmannem hrál uprostřed, pod Tuchelem by se měl vrátit na křídlo, kde se cítí lépe. Patří k velkým oblíbencům nového kouče.

Dortmund

Raphael Guerreiro

Bilance tohoto portugalského beka v minulých dvou ligových zápasech: dvě trefy a tři asistence! Co se týče gólových pasů, je v soutěži lepší už jen Kolo Muani z Frankfurtu.

Gregor Kobel

Zatímco na podzim nastřádal 36 zákroků v 15 ligových startech, na jaře už jich má 27 v pouhých 10 vystoupeních. Žádný gólman v lize není úspěšnější.

Marco Reus

Kapitán týmu je symbolem jarního rozkvětu týmu. Od září byl zraněný, vrátil se až v únoru. A ze šsti ligových startů vytěžil čtyři trefy a další dvě připravil spoluhráčům.

Z databanky Livesportu

Mezi oběma kluby sice panuje velká rivalita, nicméně historie vzájemných duelů je v porovnání s podobnými kláními v jiných zemích krátká. Poprvé se oba kluby střetly v lize v sezoně 1965/66 a vyhrál Dortmund. Legenda Bayernu Franz Beckenbauer v onom duelu nedal penaltu…

Thomas Tuchel není prvním koučem, který bude mít v životopisu, že trénoval oba kluby. Nejslavnějším je Ottmar Hitzfeld, který to vzal dokonce přímo. Z Dortmundu přešel v roce 1997 do Bayernu, kterému měl vrátit slávu. Povedlo se. A dodnes je jedním z pouhých pěti trenérů, kteří vyhráli Ligy mistrů ve více klubech. S Dortmundem v roce 1997, s Bayernem o čtyři sezony později.

Co se týče hráčů, obléklo jich oba dresy celkem 18. Nejvíc jich zvládl Robert Lewandowski, jenž vede i pořadí střelců. Za Dortmund absolvoval čtyři sezony a ve 187 startech nasázel 103 branek. V Bayernu poté strávil dvojnásobný počet let s ještě lepší procentuální úspěšností. Ve 375 startech zaznamenal 344 tref.

Preview utkání Bayern – Dortmund