Svěží domácnost zajistí čistota, správná vlhkost vzduchu a příjemná vůně

Svěží domácnost zajistí čistota, správná vlhkost vzduchu a příjemná vůně

Kvalita vzduchu v interiéru může mít významný vliv na naše zdraví a pohodu. Špatný vzduch v interiéru může vést k dýchacím potížím, alergiím a dalším zdravotním problémům. Pokud máte doma nebo v kanceláři vydýchaný vzduch, je třeba jednat. Poznejte tipy a triky, které vám pomohou zlepšit kvalitu vzduchu v interiéru a nadobro se zbavit vydýchaného vzduchu.

Udržujte svůj domov v čistotě a bez prachu

Čistá domácnost je pro dobrou kvalitu vzduchu v interiéru zásadní. Prach a další částice se mohou hromadit v kobercích, záclonách a nábytku a způsobovat dusný vzduch. Pravidelný úklid může pomoci tyto částice odstranit a vzduch v místnosti výrazně vylepšit. K zachycení malých částic používejte vysavač s HEPA filtrem a povrchy utírejte vlhkým hadříkem, aby se částice nedostaly do vzduchu. Využít můžete také těchto tipů na úklid:

  • Vysávejte koberce a podlahy alespoň jednou týdně.
  • Povrchy otírejte vlhkým hadříkem, který prachové částice zachytí.
  • Pravidelně perte lůžkoviny a záclony, abyste odstranili alergeny.
Mohlo by vás zajímat:  Při koupi nábytku myslete primárně na praktičnost. Tohle v jednotlivých místnostech nesmí chybět

Kromě úklidu se rozhodně vyplatí také zvážit používání čističky vzduchu. Umí ze vzduchu odstraňovat částice, alergeny a další znečišťující látky, čímž pomáhají snižovat vydýchaný vzduch a zlepšovat jeho celkovou kvalitu. Hledejte čističku s HEPA filtrem a pravidelně měňte filtr, abyste zachovali jeho účinnost.

Zdroj obrázku: Freepik

Větrejte a regulujte vlhkost v místnosti

Správné větrání je pro dobrou kvalitu vzduchu v místnosti zásadní. Jedním ze způsobů, jak zlepšit větrání, je otevřít okna a dveře, aby se vytvořil průvan, který přinese dovnitř čerstvý vzduch. Vzduch v místnosti můžete také vylepšit použitím zvlhčovače nebo odvlhčovače vzduchu k regulaci úrovně vlhkosti. Zvlhčovač vzduchu do vzduchu přidá vlhkost, zatímco odvlhčovač naopak ze vzduchu přebytečnou vlhkost odstraní, což pomáhá snížit riziko vzniku plísní a dalších škodlivin.

Mohlo by vás zajímat:  Vrzající podlaha vyvede z klidu i největšího pohodáře. Opravit ji zvládne každý

Osvěžovač vzduchu ve spreji s esenciálními oleji

Výroba vlastního osvěžovače vzduchu ve spreji je jednoduchý a levný způsob, jak osvěžit jakoukoli místnost v domácnosti. Stačí smíchat 1 šálek destilované vody, 10–15 kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje (například levandule, máty peprné nebo citrusů) a 1 polévkovou lžíci vodky nebo třecího alkoholu. Pokud zrovna nemáte k ruce esenciální oleje, nabízí se alternativa smícháním 1 citronu nakrájeného na plátky, 1 pomeranče nakrájeného na plátky, 2–3 snítek čerstvého rozmarýnu, 2–3 tyčinek skořice se 4–6 šálky vody. Tyto ingredience ale musíte přivést v hrnci k varu.

Zdroj: https://www.dailysabah.com/life/soft-news/5-ways-to-create-cleaner-and-fresher-air-in-your-home
Přidat na Seznam.cz