Spojte se s námi


Motorsport

První závod sezony, debut F3 a dlouhá historie. To je australský Albert Park

Velká cena Austrálie je už téměř třicet let neodmyslitelnou součástí kalendáře formule 1. Na městském okruhu v Melbourne sezona několikrát startovala, velká cena nechybí ani v letošním kalendáři.

Publikováno

dne

Velká cena Austrálie je už téměř třicet let neodmyslitelnou součástí kalendáře formule 1. Na městském okruhu v Melbourne sezona několikrát startovala, velká cena nechybí ani v letošním kalendáři. Velký závodní debut čeká formuli 3, ve formuli 2 se představí i Roman Staněk. Pojďme si společně projít minulost i současnost okruhu v jednom z největších měst země klokanů.

Vznik a historie okruhu

Pokusy uspořádat v ulicích Melbourne závod vznikaly už před druhou světovou válku, poprvé se ale piloti utkali až v roce 1953. V souboji celkem čtyřiceti automobilů zvládlo protnout cílovou pásku jen osmnáct z nich.

Poslední závodník navíc v 64kolovém závodě ztratil dvacet pět okruhů. Tehdejší konfigurace byla dlouhá 5027 metrů a nejrychlejší kolo trvalo minutu a padesát pět sekund. První závod v historii vyhrál Doug Whiteford.

Na souboje formule 1 si obyvatelé Melbourne museli počkat až do roku 1996. Mezi lety 1985 a 1995 se královna motorsportu pravidelně zastavovala v Adelaide. Výhry zde slavili i největší legendy sportu, Alain Prost a Ayrton Senna.

Aktuální konfigurace okruhu má 5303 metrů a piloti ho v závodě obkrouží 58krát. Celkově tak ujedou vzdálenost 307,574 kilometru.

F1 v Melbourne

Na Albert Park Circuit se jako první radoval Damon Hill, který si tak pomohl k zisku svého jediného mistrovského titulu. To, že vítězové VC Austrálie se následně radovali z výhry v mistrovství světa, bylo až do roku 2016 běžnou záležitostí.

V posledních čtyřech kláních ale pilot, který dojel první, pokaždé skončil v šampionátu až druhý. Zároveň zde nikdy nevyhrál současný mistr světa Max Verstappen. Vloni triumfoval Charles Leclerc, který chtěl s Ferrari dosáhnout na formulový vrchol. Neúspěšně.

Nejlepším jezdcem historie na trati v pětimilionovém australském městě zůstává i po letech Michael Schumacher, který vyhrál čtyřikrát. Ze současné dvacítky pilotů má více, než jednu výhru pouze Lewis Hamilton, který kraloval v mistrovských sezonách 2008 a 2015.

Mezi konstruktéry je ve F1 nejlepší McLaren, britská stáj ovládla australské závody jedenáctkrát. Naposledy se to ale týmu z Wokingu podařilo v roce 2012. S deseti výhrami je v závěsu Ferrari.

Pravidelně se na okruhu v Austrálii také otevírala celá sezona. Naposledy to bylo v roce 2019, kdy slavnou výhru zapsal tehdy ještě v Mercedesu jezdící Valtteri Bottas. Následně se kvůli Covidu nejezdilo a pozici úvodního klání sezony přebral zpět Bahrajn.

Úprava konfigurace

V loňském roce se diváci dočkali zrychlení okruhu způsobeném úpravami hned sedmi zatáček. Oproti roku 2019, kdy se jelo naposledy na staré konfiguraci, se monoposty v kvalifikaci zrychlily o téměř tři sekundy. Pole position zajel vloni v čase 1:17.868 Charles Leclerc na Ferrari.

I letos můžeme očekávat čas pod 78 sekund. Tím, že v roce 2022 jezdci závodili na novém povrchu, mohou se letos těšit a více „nagumovanou“ trať, s čímž úzce souvisí zrychlení. Uvidíme, jak rychle se čtrnácti zatáčkami propletou nejrychlejší letos.

Debut F3

Poprvé v historii se do Austrálie dostává také nejnižší juniorka celosvětového charakteru. Formule 3 je letos sice bez české účasti, za to s mnoha novinkami. Mimo závod právě v Melbourne se pojede poprvé i v Monaku, což může přinést velmi zajímavé momenty.

V Austrálii letos jezdí i formule 2 s Romanem Staňkem, který již má za sebou nepovedenou kvalifikaci, která ho odsoudila ke startu ze sedmnáctého místa.

Na jižní polokouli už odstartoval nabitý motorsportový víkend, který bude zakončen třemi závody v neděli. Formule 1 odstartuje v sedm hodin ráno českého času, na doprovodné série si diváci musí přivstat ještě o několik hodin dříve.

Zdroj: F1, F2, F3, Wikipedia

Reklama

Oblíbené

Copyright © 2017-2024 RUIK Digital s. r. o. | Sportovní zprávy, výsledky, preview a tipy na sázení zdarma - Fotbal, Hokej, Tenis, Oktagon, UFC, Esport a F1. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře.