czech performs 4-2

Čtyři čeští hokejisté bodovali v nedělním programu devíti zápasů NHL a připsali si shodně po jedné asistenci. Kanonýr David Pastrňák se podílel na vítězství Boston Bruins 4:3 po nájezdech na ledě St. Louis Blues, v jehož dresu pomohl vynutit nastavení Jakub Vrána. Filip Chytil přispěl k výhře New York Rangers na ledě Washington Capitals 5:2 a další útočník Dominik Kubalík se podílel na úspěšném výsledku Detroit Red Wings stejným poměrem v aréně Toronto Maple Leafs.

Druhý nejlepší střelec ligy Pastrňák v čase 27:18 v přesilové hře z levého kruhu předložil puk k protější tyči Tyleru Bertuzzimu, který zvýšil náskok Bostonu na 2:0. Po překonání svých maxim v počtu gólů (56) i bodů (103) shodně z ročníku 2019-20, kdy měl na kontě ze 70 utkání 95 bodů a 48 branek, jej vyrovnal také se 47 asistencemi.

Bertuzzi využil v přesilovce Pastrňákovu nahrávku

Bruins vedli už 3:0, ale 25 sekund před koncem třetí třetiny při hře Blues bez brankáře vynutil prodloužení po Vránově přihrávce střelou z pravého kruhu Jordan Kyrou. Vrána si po příchodu z Detroitu vylepšil bilanci v 15 duelech za St. Louis už na 12 bodů za devět tref a tři asistence.
V 63. minutě sice po asistencích Pastrňáka a Pavla Zachy překonal gólmana Jordana Binningtona obránce Dmitry Orlov, ale po revizi u videa gól neoplatil pro předchozí Pastrňákův ofsajd. Bruins ale nakonec uspěli v nájezdech a jako čtvrtý tým v historii dosáhli na 60 výher v sezoně.
Vyrovnali výkon Montreal Canadiens z ročníku 1976-77 a ve zbývajících pět duelech základní části budou ještě útočit na rekord, který drží s 62 vítězstvími Detroit Red Wings (1995-96) a Tampa Bay Lightning (2018-19).
Bruins dosáhli na jubilejní výhru i bez odpočívajícího centra Davida Krejčího. Vedle Pastrňáka a Zachy v jejich sestavě nechyběli další útočníci Tomas Nosek a Jakub Lauko a také obránce Jakub Zboril.
Chytil byl v 17. minuty u branky na 2:0. Bekhendem přenechal puk Alexisovi Lafrenièreovi, který mezi kruhy parádní kličkou mezi nohama oklamal Rasmuse Sandina a bekhendem překonal Darcyho Kuempera. Rangers zabrali po dvou porážkách, Capitals prohráli sedmý z posledních osmi duelů.

STL:BOS 3:4 po nájezdech

Kubalík se podílel 39 sekund před koncem první třetiny na zvýšení náskoku na 3:1. Společně s Ollim Määttäm získali puk pro kapitána Dylana Larkina, který střelou z levého kruhu načal svůj podařený večer. Nakonec se pod výhru podepsal hattrickem. Za Maple Leafs nebodovali útočníci David Kampf a Radim Zohorna, který se v sobotu při výhře na ledě Ottawa Senators 3:0 ve svém prvním vystoupení za Toronto uvedl hned gólem.
V duelu Calgary Flames s Anaheim Ducks došlo na souboj českých brankářů a z výhry 5:4 se radoval domácí Daniel Vladař, který od druhé třetiny nahradil Jacoba Markströma. Švédský gólman inkasoval z devíti střel dvě branky a za stavu 0:2 nastoupil Vladař, který ve zbytku duelu dostal také dva góly z 13 pokusů Ducks.
Za hosty odchytal celý zápas Lukas Dostal, který si připsal 36 úspěšných zákroků a obdržel pět branek. Obrat dovršil v čase 57:22 Michael Stone střelou od modré čáry. Flames poprvé v sezoně vyhráli čtyřikrát za sebou a v Západní konferenci z 9. místa ztrácejí dva body za druhou divokou kartu, kterou drží Winnipeg Jets.

Stone rozhodl o výhře Calgary nad Anaheimem

Jets doma porazili New Jersey Devils 6:1 a donutili po dvou třetinách ke střídání gólmana Vítka Vaněčka, který inkasoval čtyřikrát z 21 střel. Útočník Ondrej Palat za hosty vyšel naprázdno. Stejně tak forvard Martin Necas z Carolina Hurricanes, kteří zdolali New York Islanders 2:1.