Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Miloval Rusko, tam z něj udělali špiona a Putinovo rukojmí. Deník N se připojuje k výzvě k propuštění Evana Gershkoviche

Zahraniční i ruští novináři jsou přesvědčeni, že novinář Wall Street Journal jen dělal svou reportérskou práci. Rusko ho zřejmě bude chtít využít k výměně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jeho telefon přestal zvonit a nedalo se s ním vůbec spojit. Naposledy s ním redakce amerického deníku Wall Street Journal byla v kontaktu ve středu 29. března.

V ten den ruská tajná služba FSB zatkla novináře Evana Gershkoviche v Jekatěrinburgu na severovýchodním podhůří Uralu během oběda v restauraci. Vzápětí ho obvinila ze špionáže. Od studené války je to poprvé, co bylo takové obvinění použito proti zahraničnímu novináři.

FSB tvrdí, že Gershkovich „na žádost americké strany shromažďoval informace o činnosti podniku ruského vojenskoprůmyslového komplexu, které jsou státním tajemstvím“. Jeho redakce i kolegové, kteří ho znali osobně, to označili za vyfabrikovaný nesmysl.

Po jeho zatčení se ihned zvedla vlna solidarity mezi ruskými i zahraničními médii, která vyzývají k jeho okamžitému propuštění. K této výzvě se připojují i Deník N a Denník N.

Putinovo rukojmí

Mluvili jsme s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější