Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kanadou se prohnala bouře, trhala nejen stromy. Milion lidí je bez proudu

Svět

  18:24
Dvě nejlidnatější kanadské provincie, Ontario a Quebec, zasáhl ve středu ráno mrznoucí déšť a silný vítr, který vyvracel stromy a ničil elektrické vedení. Více než 1,2 milionu lidí je i ve čtvrtek stále bez elektřiny, z toho nejvíce postižený je Montreal ležící východně od hlavního města Ottawy.

Přes jihovýchod Kanady se přehnal mrznoucí déšť a silný vítr. Dvě nejlidnatější kanadské provincie jsou nyní bez proudu. V Quebecu se sice technici přes noc a ve čtvrtek ráno snažili dodávky elektřiny obnovit, předpověď tamního distributora elektřiny je nejistá.

„Jsme přesvědčeni, že se nám postupně podaří obnovit dodávky elektřiny. Bohužel se již nyní očekává, že někteří zákazníci budou bez proudu ještě v pátek a o tomto víkendu,“ uvedla společnost Hydro-Quebec.

V Quebecu zůstalo bez elektřiny přibližně 1,1 milionu lidí, v Ontariu zhruba 167 tisíc.

Kanadský premiér Justin Trudeau, který měl ve čtvrtek v Montrealu promluvit o rozpočtu své vlády, nabídl, že v případě potřeby poskytne federální pomoc.

„Myslíme na všechny v Quebecu a východním Ontariu, které včerejší bouře postihla – a děkujeme posádkám, které odklízejí silnice a obnovují dodávky elektřiny,“ napsal Trudeau.

V Ottawě se původně očekávalo, že posádky obnoví dodávky elektřiny do čtvrtečního poledne, uvedl starosta města Mark Sutcliffe. Některé oblasti v hlavním městě Kanady však „zůstávají nebezpečné kvůli spadlým troskám a výpadkům proudu, které ovlivňují dopravní signalizaci,“ doplnil.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...