Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusové podle Kyjeva ovládli většinu Bachmutu, Ukrajinci ale dál bojují

Ukrajinský voják sedí na tanku poblíž rozbombardovaného Bachmutu. (2. dubna 2023) foto: Reuters

Rusové ovládli většinu Bachmutu, připustil ve čtvrtek ukrajinský generální štáb. Uvedl, že se Rusové pokoušejí úplně dobýt město, které je už měsíce v epicentru nejtěžších bojů v Donbasu na východě Ukrajiny. Ukrajinští vojáci se z Bachmutu nestáhli a v západní části města boje pokračují, uvedl ještě dříve šéf soukromé armády ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin.
  19:36

„Na bachmutském směru nepřítel pokračuje v útočných akcích, snaží se úplně ovládnout město Bachmut. Tvrdé boje pokračují,“ uvedlo pravidelném večerním přehledu situace na bojišti ukrajinskévelení.

Rusové také pokračují v útocích severozápadně i západně od Bachmutu. Pokoušejí se tak obklíčit ukrajinské obránce města, kteří tyto útoky podle generálního štábu odrazili.

„Nepřítel během dne vedl neúspěšné útočné akce v oblastech osad Orihovo-Vasylivka a Bohdanivka. Ukrajinské jednotky na tomto úseku fronty odrazily desítku nepřátelských útoků,“ uvedl štáb.

Ruské jednotky se podle něj pokoušely útočit na čtyřech úsecích fronty: u měst Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka.

Ukrajinští vojáci neopustili Bachmut a v západní části města pokračují boje, uvedl ve čtvrtek také šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny. „Musí být jasně řečeno, že nepřítel nikam neodešel,“ zdůraznil Prigožin na sociální síti.

Šéf ruské žoldnéřské skupiny již před několika dny uváděl, že nad budovou radnice vlaje ruská vlajka, ukrajinské vedení to ale popřelo, stejně tak i Washington.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu ve Varšavě prohlásil, že ukrajinské síly se v případě potřeby z Bachmutu stáhnou, aby se vyhnuly obklíčení. Zatím ale nenaznačil, že by to bylo potřeba.

O východoukrajinský Bachmut svádějí ukrajinští obránci a ruské invazní síly těžké boje. Žoldnéři a ruská armáda se město snaží dobýt už půl roku. Ruské síly se několik posledních týdnů pokoušely město obklíčit a podařilo se jim odříznout několik důležitých zásobovacích tras ukrajinských jednotek.

Podle AFP má Bachmut spornou strategickou důležitost, kvůli délce bojů a velkým ztrátám na obou stranách však získal velký symbolický význam.

V Melitopolu zazněly exploze

Mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko ve čtvrtek informoval, že jen v březnu se mezi pohraniční stráží a ruskými silami odehrálo více než 900 střetů, což je o 11 procent více než v únoru. Kromě bojových střetů se ukrajinští pohraničníci stali terčem více než 1 800 ruských útoků, citovala Demčenka agentura Ukrinform.

Při ruských útocích v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny zemřelo za posledních 24 hodin pět lidí a dalších devět utrpělo zranění, uvedl šéf oblastní správy Pavlo Kyrylenko. Dvě ženy zemřely při ostřelování vesnice Družkivka jižně od Kramatorsku, další dva lidé v Bachmutu a jeden člověk ve vesnici Serhijivka.

Brzy ráno byly slyšet exploze v Ruskem okupovaném Melitopolu v Záporožské oblasti. Exilový starosta Ivan Fedorov o tom informoval na Telegramu. Co přesně se ve městě stalo, nebylo jasné. Podobné výbuchy byly zaznamenány i v několika minulých dnech.

V pondělí v centru Melitopolu dokonce explodoval automobil patřící členovi tamní okupační správy. Maksym Zubarev utrpěl při explozi zranění a skončil ve vážném stavu v nemocnici. Melitopol, druhé největší město Záporožské oblasti, kde žije kolem 150 000 lidí, je okupován od loňského března.

3. dubna 2023

Autoři: ,