Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Svět

Rusové obsadili další budovy v Bachmutu, píšou američtí analytici

Ukrajinští vojáci v zákopech poblíž východoukrajinského města Bachmut (5. dubna 2023) foto: Reuters

Ruské síly postoupily dál do centra Bachmutu a nejspíš zde obsadily několik významných budov. Ve své pravidelné analýze to uvádí americký Institut pro studium války (ISW). Útoky v okolí obléhaného města obránci odrazili, hlásí ukrajinský generální štáb.
  9:01

Na základě zveřejněných snímků s potvrzeným místem pořízení ISW uvádí, že jednotky ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny zřejmě obsadily stadion, budovu vojenské prokuratury či kostel v centru Bachmutu.

Analytici rovněž citují ruské vojenské blogery, podle nichž se ruským silám podařilo prolomit ukrajinskou obranu v severní, jižní a centrální části města. Neupřesnili však, kde přesně se průlom odehrál.

Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení oznámil, že Rusové pokračují v útocích s cílem obsadit celé město Bachmut. Intenzivní boje podle něj pokračují. Útočné operace severozápadně a jihozápadně od Bachmutu, které měly za cíl odříznout ukrajinské obránce od zásobovacích tras, skončily podle něj neúspěchem. Již v pátek štáb připustil, že Rusové ovládli většinu města.

O východoukrajinský Bachmut svádějí ukrajinští obránci a ruské invazní síly těžké boje už půl roku. Podle západních vojenských analytiků má Bachmut spornou strategickou důležitost, kvůli délce bojů a velkým ztrátám na obou stranách však získal velký symbolický význam.

Autoři: ,