Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta před derby přeskočila Slavii, Plzeň naznačila: Nevzdáváme se!

Momentka z utkání Pardubice - Sparta. foto: Profimedia.cz

Fotbalová liga má před pražským derby, které je na programu v sobotu, parádní zápletku: Sparta ve 26. kole díky triumfu v Pardubicích (2:0) přeskočila Slavii, jež ztratila body v Mladé Boleslavi (1:1), a poprvé v sezoně vede tabulku. Plzeň v přestřelce s Jabloncem (3:2) konkurentům vzkázala: Pozor, ještě se nevzdáváme!
  16:03aktualizováno  11. dubna 9:57

Sparta dokonala své obdivuhodné vzkříšení, potvrdila fantastickou jarní formu, dokonale využila ztrát svých rivalů.

Vždyť ještě na začátku února ztrácela na čelo deset bodů, nyní ligu o dva vede. K tomu postoupila do finále poháru.

Díky jedenácté soutěžní výhře v řadě přeskočila v nejvyšší soutěži Slavii, která v dřívějším nedělním duelu jen remizovala 1:1 v Mladé Boleslavi. Na jejím stadionu prohrávala po krásném zásahu Kušeje, norský talent Zafeiris sice nedlouho na to srovnal, ale další branku hosté nedali.

„V šatně jsme se o tom bavili, že dostáváme takové góly roku. Je to až neuvěřitelné, jak to ti hráči trefují. Nikdy jsme je neviděli to takhle trefit. V Budějovicích, teď tady. Ale to samozřejmě není žádná výmluva, musíme ty zápasy zvládat i tak,“ pravil slávista Lukáš Provod.

Počtvrté za sebou venku slávisté nevyhráli a mohli jen doufat, že poslední Pardubice třeba Spartu překvapí.

Nestalo se.

Sparťané na východě Čech od začátku do konce dominovali, outsidera takřka k ničemu nepustili. Skórovali útočník Kuchta a kapitán Krejčí, z dalších mnoha brankových příležitostí už svěřenci trenéra Priskeho gól nepřidali, což je mrzet nemuselo – před prvním ze tří zbývajících derby (finále poháru, nadstavba) mají před Slavií výhodu.

„Jestli jsme favorit? Nevím, to je na vás novinářích. My jsme ve Spartě, kde musíme vyhrávat a titul musí být náš jediný cíl. Pro mě je zásadní pokračovat v dobrých výsledcích i výkonech a dál natahovat vítěznou sérii,“ poznamenal trenér Brian Priske.

Plzeň v sobotu oběma pražským rivalům poslala jasný vzkaz. Po čtyřech zápasech bez vítězství do domácího duelu s Jabloncem vletěla aktivně, měla spoustu šancí, trefila tyč i břevno, jenže na gól dlouho čekala.

Trefil se až těsně před pauzou Sýkora, jenže po zěměn stran domácí dvěma góly zaskočil Polidar. Plzeň ovšem našla sílu na další odpověď a tři body bere díky dvěma trefám střídajícího útočníka Vydry.

„Radši bychom zápas dohrávali ve větším klidu, ale tohle může být správný impulz k tomu, abychom udělali nějakou sérii vítězství,“ zadoufal dvougólový střelec.

Na vedoucí duo ztrácí pět, respektive sedm bodů. Vyhrát však potřebuje i příště v Ostravě, až se Sparta se Slavií utkají mezi sebou. A jednoduché to mít rozhodně nebude.

Baník, který se po mizerných jarních výsledcích nebezpečně přiblížil sestupovému pásmu, si výhrou 1:0 na Slovácku polepšil ze třinácté příčky na jedenáctou. Jediný gól jinak zajímavého zápasu vstřelil v prvním poločase albánský stoper Bitri.

„Jsem šťastný za sebe, za tým i za celý klub,“ povídal ostravský trenér Pavel Hapal. „Už v předchozích zápasech jsme mohli vyhrát, ale dělali jsme moc chyb, tentokrát jsme se jich vyvarovali. Rvali jsme se o každý centimetr hřiště, byli jsme zodpovědní v defenzivě. Velké uklidnění to pro nás však neznamená, tvrdá práce pokračuje.“

Slovácko zůstává po třetí ztrátě v řadě v tabulce páté, čtvrtí Bohemians mu však příliš neodskočili. V Olomouci remizovali 2:2 poté, co na obou stranách skóroval jeden střelec – Chytil za Sigmu, Matoušek za hosty.

„Bylo to atraktivní utkání, v němž mohlo padnout i více branek, duel měl dobrou diváckou kulisu, prostě to byl slušný ligový zápas. Musím kluky pochválit, i když jsme ztratili dva body,“ hodnotil olomoucký kouč Václav Jílek.

Po sedmi zápasech vyhrál Liberec, jenž domácí utkání se Zlínem (2:1) rozsekl v závěrečné dvacetiminutovce. Už pošesté bez vítězství naopak zůstalo Brno, které podlehlo 1:2 Hradci Králové, a mrzí ho to o to víc, že se na něj v neděli po triumfu 3:0 v klíčovém záchranářském duelu proti Českým Budějovicím dotáhly Teplice.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...