V cenách elektřiny a plynu, které najdete ve svém vyúčtování, neplatíte jen za elektřinu a plyn, které spotřebujete. Součástí jsou i další poplatky. Na distribuci a dodání energií až k vám domů se totiž podílí řada firem a technologií. Ano, to jsou zjednodušeně řečeno všechny ty dráty a potrubí. Část ceny elektřiny tvoří poplatek za rezervovaný příkon. Neplatíte za něj moc?

Z čeho se skládá cena elektřiny?

Cenu elektřiny tvoří dvě velké části: neregulovaná složka, což je cena za samotnou elektřinu, a regulovaná složka, jejíž výši určuje Energetický regulační úřad. Co všechno zahrnuje?

  • Distribuční poplatky: Velkou část regulované složky tvoří poplatky distributorům elektřiny. Distribuční poplatky se mohou podle oblastí a distributorů lišit a jsou jednou z příčin, proč se celková cena elektřiny za jinak srovnatelných podmínek v různých regionech mírně odlišuje.
  • Poplatek za rezervovaný příkon: V rozvodné elektrické síti je pro vaše odběrné místo rezervováno určité množství energie, abyste ji mohli odebrat, kdykoliv potřebujete. I když nakonec vůbec nic nespotřebujete, za rezervaci platíte. Měsíční poplatek za rezervovaný příkon závisí na velikosti hlavního jističe. A právě tady je prostor k úsporám. Nemáte zbytečně velký hlavní jistič? Zkuste to probrat s elektrikářem a třeba zjistíte, že ano. Jeho kapacitu pak můžete v součinnosti se svým distributorem elektřiny upravit, a tím ušetříte třeba i několik stovek měsíčně.
  • Příspěvek na výrobu z obnovitelných zdrojů energie: Z těchto příspěvků, které zaplatí každý spotřebitel elektřiny, se podporují obnovitelné zdroje. Od října 2022 až do konce roku 2023 je placení toho poplatku odpuštěno, takže jej nyní neplatíte.
  • Poplatek za systémové služby: Z těchto poplatků se financuje provoz České přenosové soustavy (ČEPS). Ta zajišťuje rozvod elektřiny z elektráren do sítí distributorů.
  • Poplatek operátorovi trhu: Malý poplatek pro společnost OTE – Operátor trhu s elektřinou, která se mimo jiné stará o formality spojené s přechodem zákazníků k jinému dodavateli.

Vlastní silová elektřina je součástí neregulované složky ceny elektřiny. V případě dvoutarifní sazby ji samozřejmě tvoří spotřeba levné elektřiny v nízkém tarifu i spotřeba dražší elektřiny ve vysokém tarifu. Jedině tuto částku můžete ovlivnit správným výběrem dodavatele energie.

Autor: E.ON Česká republika, s. r. o.

Co platíte v ceně plynu?

Oproti elektřině je složení ceny plynu trochu jednodušší. Také ona obsahuje dvě složky, regulovanou a neregulovanou. Podobně jako u elektřiny je součástí neregulované složky samotná cena plynu a některé poplatky. Státem regulovanou složku pak tvoří poplatky za distribuci plynu a poplatek operátorovi trhu. V případě ceny plynu vede cesta k její optimalizaci přes výběr kvalitního tarifu.

Chcete další praktické tipy pro úsporu energií, které vám pomohou ušetřit tisíce korun ročně? Podívejte se na web E.ON Rádce.