Sony uzavřelo strategické partnerství s Raspberry Pi. Má se týkat platformy pro umělou inteligenci

Křemíková divize Sony uzavřela strategické partnerství s nadací Raspberry Pi. Jádrem spolupráce má být platforma AITROS pro snadnou integraci AI z oblast počítačového vidění do koncových produktů (edge AI).

Jaké konkrétní plody by měly z nového partnerství vzejít, ale zůstává otázkou, byť z vyjádření vedení Sony Semiconductor Solutions Corporation a britské nadace vyplývá, že se bude vše točit právě okolo obrazové edge AI.

Naším cílem je poskytnout novou přidanou hodnotu různým průmyslovým odvětvím a podpořit je při řešení výzev pomocí naší inovativní technologie edge AI sensing, která je založená na obrazových senzorech.

Jsme velmi rádi, že můžeme ve spolupráci se společností Raspberry Pi Ltd. nabídnout naši platformu AITRIOS, která podporuje vývoj jedinečných a rozmanitých řešení využívajících naše zařízení edge AI, komunitě uživatelů a vývojářů Raspberry Pi a poskytnout jim tak jedinečné možnosti vývoje.

Terushi Shimizu, ředitel Sony Semiconductor Solutions Corporation

Sony je klíčovým partnerem Maliny už roky

Sony je klíčovým partnerem Raspberry Pi už roky, její druhá a třetí generace kamerových modulů totiž staví právě na snímačích od Sony. V případě starší kamerky Camera Module 2 to je IMX218 (8 MP) a u letošního nového modelu s autofokusem Camera Module 3 pak čip IMX708 (12 MP). Snímače z rodiny Sony IMX nakonec používají i oba kamerové moduly s výměnnými objektivy (1, 2).

Klepněte pro větší obrázek
Letošní Camera Module 3 je vyzbrojený snímačem Sony IMX708

Pokud by se měla spolupráce obírat právě tímto směrem, možná se dočkáme nových kamerových modulů, které budou vyzbrojené akcelerací právě pro počítačové vidění, detekci atp., případně se nějaký ten AI koprocesor objeví přímo na samotné desce Raspberry Pi, anebo do třetice na nějakém novém periferním zařízení.

Promítne se partnerství do Raspberry 5?

Komunita netrpělivě čeká na nový model Raspberry Pi 5, ačkoliv nadále trvá hlad po současných modelech. Ty jsou už od kovidové krize rozebrané, stalo se z nich mnohdy podpultové zboží a cena se vyšplhala do nesmyslných výšin.

Možná bychom se tedy některých novinek mohli dočkat právě v souvislosti s hypotetickým modelem Raspberry Pi 5, se kterým si nicméně dává výrobce kvůli všem těmto faktorům docela na čas.

Váš názor Další článek: NASA do vývoje nových skafandrů investuje miliardy dolarů, ty od Axiomu přitom ani nebude vlastnit

Témata článku: , , , , , , , , , ,