Miro Žbirka: Posledné veci

CD, vydal Universal Music, 2022

kultura, Miro Žbirka, Posledné veci
Foto: archiv

Miro Žbirka je favoritem letošních Cen Anděl. To bez debat. Patnáct sošek bude rozděleno při slavnostním večeru tuto sobotu v prostorách pražského Výstaviště. „Celkově hlasovalo přes 440 akademiků, odborníků napříč hudební branží,“ uvedla Petra Žikovská, ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která ceny vyhlašuje. Žbirkova deska, kterou dokončil krátce před svou smrtí, může zvítězit ve třech kategoriích, píseň Nejsi sám aspiruje na Skladbu roku.

Štěpán Mareš: Zelený Raul a další výtvarné umění

VÝSTAVA, Galerie Tančící dům, Praha, do 25. září

kultura,Štěpán Mareš, Zelený Raul a další výtvarné umění
Foto: Štěpán Mareš

Když Štěpán Mareš, tak samozřejmě jeho komiks o zeleném mimozemšťanovi, který dlouhých 28 let komentoval politické a společenské dění na stránkách časopisu Reflex. Galerie Tančící dům připomíná tuto nezapomenutelnou sérii, jež byla svého času nenáviděna i obdivována, každopádně vždy vzbuzovala emoce, u příležitosti padesátých narozenin autora. A přitom – jen tak jako by mimochodem – odhaluje i jeho další, neméně zajímavé umělecké spády.

Jevhen Titarenko,Vitalij Manskij: Východní fronta (Ukrajina, Litva, Česko 2023)

FILM, Distribuce Aerofilms, v kinech od 13. dubna

kultura,Východní fronta
Foto: Aerofilms

Světovou premiéru měl snímek na festivalu Berlinale, českou předpremiéru na Jednom světě a všude se setkal s vřelým přijetím. A zděšením. Syrové svědectví natočil Jevhen Titarenko, který působí jako člen dobrovolnického zdravotnického praporu na Ukrajině. Od prvního dne války pomáhá lidem a s kamerou v ruce zaznamenává den po dni… Z každé prodané vstupenky putuje 10 Kč organizaci Optiva Ukraine, která podporuje tamní paramediky. 

Josef Pánek: Jsem jejich bůh

KNIHA, Nakladatelství Argo, 2022

kultura, Josef Pánek, Jsem jejich Bůh
Foto: Argo

Novela Láska v době globálních klimatických změn překvapila originálním stylem i svérázným pohledem na svět. V roce 2018 za ni získal Josef Pánek, jenž je vědec a ze svých profesních zkušeností čerpá i při psaní, cenu Magnesia Litera pro debut roku. Jeho nový román Jsem jejich bůh je možná ještě syrovější, zvláště při líčení lidské samoty. A že se tedy Čech uprostřed Bergenu, norského města, kde půl roku slunce ani nezahlédneš, někdy cítí hodně hodně sám.