Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Žánrové ceny Magnesia Litera získala Geislerová i Šmehlík

Kultura

  20:45
Letos poprvé se vyhlášení vítězů knižních cen Magnesia Litera rozložilo do dvou večerů. Organizátoři totiž zavedli tři nové kategorie: Litera za detektivku, fantastiku a humoristickou knihu. Z Knihovny Václava Havla si cenu odnesl Martin Mach Ondřej s Lelou Geislerovou, Vilma Kadlečková a František Šmehlík.

Lela Geislerová foto: Profimedia.cz

Litera za detektivku náleží Šmehlíkově knize Šelma, ve které se řeší vražda investigativního novináře a jeho partnerky. „František Šmehlík vytvořil seversky laděnou detektivku s prvky politického thrilleru, který neztrácí od začátku nasazené tempo a graduje několika překvapivými odhaleními. Román vyniká kromě jiného zajímavě vykreslenou postavou olomoucké vyšetřovatelky Laury Ara i střízlivě popsanou prací policie,“ vyzdvihla porota na knize, která je první v plánované trilogii.

Nejlepší z žánru fantastika podle porotců v uplynulém roce byla taktéž kniha z produkce nakladatelství Argo: Mycelium VIII: Program apokalypsy od Vilmy Kadlečkové. „Dílo žánrově osciluje mezi sci-fi a politickým thrillerem, ale zahrnuje množství úvah nad současnými tématy – mimo jiné o roli církve a náboženství v našich životech, o paradoxu výjimečnosti, která nikdy nepřichází zadarmo, nebo o odvěkém boji moci a zodpovědnosti, kterou tato moc nese,“ píší porotci a označují autorku za tvůrkyni „milníku české fantastiky“, který se může hrdě měřit se zahraničními tituly.

Poslední žánrová Litera, za humoristickou knihu, zamířila do rukou Martina Macha Ondřeje a Lely Geislerové, kteří společně knižně vydali komiksové mikropříběhy Zen žen. Nakladatelsky se u projektu spojila nakladatelství Labyrint a Paseka. „Přímo pod rukama výtvarnice a autora většiny námětů nečekaně vyrůstají skvělé gagy, pobaví nás nelogické, a přesto reálné reakce postav, které překvapivě vyústí v chápavý životní nadhled. Dramatičnost tu jemně zvýrazňuje trojité zvětšování, přibližování týchž realistických obrázků, u nichž se změní třeba jen pohled lidských očí,“ stojí v odůvodnění nominace.

Kromě výše zmíněných přibyla také nová čestná kategorie Cena Magnesia za přínos knižní kultuře. Kdo ji však jako první získá, bude jasné až v pondělí večer. Slavnostní vyhlášení se uskuteční tradičně na Nové scéně Národního divadla, konkrétně od 20:15 hodin. Ceremoniál, kterým provede Daniela Písařovicová a nově také Saša Michailidis, odvysílá ČT art.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...