Vítězná radost hráčů Hradce Králové, kteří přemohli hokejisty Vítkovic

Vítězná radost hráčů Hradce Králové, kteří přemohli hokejisty Vítkovic | foto: ČTK

Hradec jde s Třincem do boje o hokejové zlato, víkendové duely se mají promítat

  • 0
Hradecká hokejová historie se znovu významně píše se soupeřem z Třince. Před třiceti lety přes něj lvi poprvé nakoukli do extraligy a letos už samotný průnik do aktuálního finále je pro Hradec výrazným úspěchem. Úvodní zápas startuje dnes v 17:00 v hradecké ČPP Aréně, ale předzápasový program začne před stadionem už dřív.

„Je to splněný sen pro fanoušky i pro mnoho hráčů. Co se nám povedlo, doceníme asi až o něco později, bez ohledu na to, jak finále dopadne,“ říká generální manažer hokejového Mountfieldu Hradec Králové Aleš Kmoníček.

Přestože při posledním semifinálovém utkání v Hradci zbývalo na stadionu pár volných míst, pro finále to jistě platit nebude. Po sobotním postupu spustil klub nabídku vstupenek v neděli ráno a záhy musel ohlásit ukončení prodeje. Také po uvolněných místech, která neobsadili majitelé permanentek, se v pondělí jen zaprášilo.

Na stadionu bude nejméně 6 890 diváků, což je oficiální kapacita hradecké haly. Další stovky fanoušků nejspíš obsypou okolní restaurace, diáře s rezervacemi se plní i v hospodách na hradeckých sídlištích.

„My tady máme na hradecký hokej vždycky plno, dnes to bude stejné,“ potvrzuje servírka z hospody Pod Strání.

Pro hradecký klub je postup do finále překročením vlastního cíle v sezoně. I když je tým nabuzený, k soupeři přistupuje s pokorou.

„Víme, kdo proti nám stojí, je to v našich poměrech gigant s mnoha zkušenostmi z takových zápasů,“ upozorňuje na zkušenějšího soupeře Kmoníček.

Vzpomínky na devadesátky

Starším fanouškům hradeckého hokeje se však ihned vybavily vzpomínky na historicky první postup do nejvyšší soutěže. Přesně před 30 lety Hradec sehrál semifinálovou sérii o přímou účast v extralize právě s Třincem. A také tehdy rozhodl až v prodloužení posledního zápasu na ledě soupeře.

„Byl jsem tam. Zážitek na celej život. Největší euforie, jaká tu kdy byla,“ sdílí vzpomínky na fanouškovském fóru uživatel s přezdívkou Slavar.

„Pamatuju si ten brutálně natřískanej zimák při domácím zápase. Stál, nebo spíš visel jsem na šikmým zábradlí schodiště na boku promítací kabiny za bránou. Spadnout jsem nemoh, protože na tom schodišti mě podpíralo snad 200 dalších lidí,“ líčí fanoušek Tim19.

Hradec se nakonec v extralize udržel jen jednu sezonu. Znovu se do nejvyšší soutěže vrátil až po spojení hradeckého hokeje s Mountfieldem. Ten se v roce 2013 nepohodl s radnicí v Českých Budějovicích a přesunul klub s extraligovou licencí na východ Čech. Dosud největším úspěchem bylo semifinále v sezoně 2016/2017.

Policie v pohotovosti

Na obou domácích zápasech, které jsou v plánu dnes a zítra od 17 hodin, budou přítomni policisté i městští strážníci. Dohlížet budou na dění před stadionem, na nádraží a rovněž na cestu k aréně městem. Zaměří se na pořádek i dopravu.

„Do opatření jsou zahrnuti policisté z pořádkové a dopravní policie, kriminalisté, psovodi i policisté antikonfliktního týmu, kteří budou připraveni zasáhnout a udržet veřejný pořádek jak v bezprostřední blízkosti zimního stadionu, tak i po městě či na nádražích při příjezdu a odjezdu fanoušků,“ uvádí mluvčí policie Iva Kormošová.

Po dřívějších zápasech v Hradci už policisté několikrát řešili výtržnosti, kdy hlídky musely použít i donucovací prostředky.

O víkendu projekce

Fanoušci, kteří se dnes a zítra nedostanou na stadion, mohou zápas sledovat v televizi. O víkendu, kdy se hraje dvojice zápasů v Třinci, by se měla v Hradci objevit i velkoplošná projekce. Zařídit ji chce hradecká radnice s krajem. Zatím však není jisté, kde obří obrazovku postaví.

„To téma jsme nakousli o víkendu a v pondělí si to s panem hejtmanem potvrdili. Teď hledáme vhodné místo, pravděpodobně půjde o Velké náměstí, ale potvrzené to ještě nemám,“ přiznala v pondělí primátorka Pavlína Springerová (HDK).

Podobně v Třinci budou promítat na náměstí dnešní a zítřejší zápas. Sobotní utkání budou nejspíš moci sledovat i návštěvníci hudebního festivalu Majáles. „Zatím se nám vždy podařilo se na přenosech dohodnout a věříme, že se to podaří i v tomto případě,“ říká šéf festivalu Michal Šamánek.

Pořízení velkoplošné obrazovky před stadion zvažoval i klub, který podobně promítal venkovní utkání při účasti Hradce ve finále Ligy mistrů v roce 2020, nakonec to však kvůli aktivitě města zavrhl.

Poslední překážka: úspěšný gigant

V základní části v některých chvílích tápali. Možná i proto, že si po praktikách kouče Václava Varadi, který tým dovedl ke všem třem titulům v posledních třech sezonách, museli zvykat na Zdeňka Motáka.

Kdo však začal uvažovat o tom, zda panování Třince skončí velmi záhy, mýlil se. Přišlo play off a šampion posledních tří sezon začal znovu řádit. Nejprve poslal ze hry Litvínov, pak Spartu a Pardubice, dva velké favority, kteří toužili Třinec na ligovém trůnu vystřídat.

„Je to trojnásobný šampion, máme před ním velký respekt, obrovský favorit série,“ nechal se po skončení semifinálových bojů slyšet Tomáš Martinec, hlavní kouč hradeckého Mountfieldu.

Právě Martinec nyní dostal jako další ligový trenér možnost současnou třineckou éru narušit. V předchozích částech play off se to jeho kolegům z jiných týmů nepodařilo, a tak Třinec prošel už popáté za sebou do finále. „Viděl jsem všechny zápasy a taky to byla neuvěřitelná série, Třinec potvrdil obrovskou kvalitu. Škoda, že série byla o něco jednodušší než ta naše,“ poznamenal Martinec po semifinále, v němž finálový soupeř z Hradce vyřadil vítěze základní části Pardubice.

Ve finále tak bude Třinec útočit na čtvrtý titul v řadě, zatímco Hradec na první. „Chceme uspět, ale víme, kdo proti nám stojí. Jde v našich poměrech o giganta s mnoha zkušenostmi z takových zápasů. Favoritem je soupeř, nemáme co ztratit,“ uvedl Aleš Kmoníček, generální manažer hradeckého klubu. (hek)

,