Hlavní obsah

Rusko má tajnou zbraň na likvidaci satelitu Starlink, varují americké tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko má prostředky, jimiž lze zasáhnout satelit Starlink, který miliardář Elon Musk poskytl Kyjevu v prvních dnech invaze. Ukrajinská armáda by tak byla odříznuta od přístupu k internetu, píše deník The Washington Post. Zbraň se zdá být pokročilejší, než se dosud předpokládalo, píše deník a odvolává se na zprávu amerických zpravodajských služeb.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Moskva měsíce experimentovala se svými systémy elektronického boje Tobol ve snaze narušit datové přenosy Starlink na Ukrajině, tvrdí americké tajné služby. Program, „údajně určený k ochraně satelitů Kremlu, se může použít k útokům na satelity používané jeho protivníky“, píše se v březnové zprávě. Firma SpaceX, která Starlink vlastní, se deníku k informacím odmítla vyjádřit, mlčí také Petagon.

Kostjantyn Zhura, mluvčí ukrajinského ministerstva obrany, řekl, že úředníci v Kyjevě si jsou vědomi ruských snah a „podnikají kroky k jejich neutralizaci“.

Zatím není jasné, zda výpadky Starlinku byly výsledkem ruských experimentů s Tobolem nebo jinými rušicími prostředky, jako je Tirada 2.

Ukrajinské síly hlásily narušení komunikace loni v říjnu během úspěšné protiofenzivy na jihu a východě země. Analytici identifikovali v Rusku nejméně sedm systémů Tobol. O třech, z nichž jeden se nachází poblíž Moskvy, další u Krymu a třetí v Kaliningradu, jsou přesvědčeni, že mohou útočit na ukrajinské komunikační kapacity.

Deník The Washington Post připomíná, že je Starlink pro ukrajinskou armádu životně důležitý kvůli komunikaci na bojišti a přenosu zpravodajských informací. Ruské síly totiž Ukrajincům znemožnily používat jiné komunikační vybavení, včetně rádií a mobilních telefonů, píše deník.

Na Ukrajině přestalo fungovat přes tisíc terminálů Muskovy satelitní sítě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám