Hlavní obsah

Analýza: Ceny nových bytů v Praze mezičtvrtletně stagnují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst prodejních cen nových bytů v Praze zpomaluje. Mezičtvrtletně ceny nových bytů stagnovaly a meziročně stouply o 4,3 procenta, v prvním čtvrtletí tak stál metr čtvereční 151 951 korun. Vyplývá to ze zveřejněné analýzy developerských společností Skanska Residential, Trigema a Central Group, podle které trh mírně oživuje a prodeje mezičtvrtletně vzrostly téměř o pětinu.

Foto: Envato

Ilustrační foto.

Článek

Na konci loňského roku byla průměrná prodejní cena nového bytu 151 643 korun za metr čtvereční a letos stoupla o 308 korun. Nabídková cena byla v prvních třech měsících letošního roku 154 990 Kč za metr čtvereční, čtvrtletně byla vyšší o 0,1 procenta a meziročně o 3,8 procenta.

„Mezi důvody stagnace cen patří zejména nervozita, která panuje mezi klienty, kteří přemýšlejí, jestli budou mít práci, jak se dál bude vyvíjet inflace a situace kolem energetické krize,“ řekl Petr Michálek, předseda představenstva Skansky Residential.

„To způsobuje oslabenou poptávku po nových bytech. Klíčové také je, že se stabilizovaly ceny materiálů, které v předchozích letech neuvěřitelně rostly,“ dodal s tím, že ceny nebudou klesat, a pokud porostou, tak jen mírným tempem.

Byty zlevnily až o pětinu

Finance

Nejdražší jsou v metropoli nejmenší a největší byty. Analýza uvádí, že u dispozice 1+kk je prodejní cena 162 267 korun za metr čtvereční a u 5+kk činí 172 358 korun za m2

Mezi nejlevnější naopak patří byt o velikosti 2+kk, u kterého vyjde metr čtvereční na 145 784 korun.

V prvním čtvrtletí letošního roku se v Praze prodalo 650 nových bytů, což je meziročně nárůst o 18 procent. Meziročně jde ale o propad o zhruba 38 procent, k čemuž developeři uvedli, že šlo ještě o období, kdy se základní úrokové sazby pohybovaly zhruba na polovině současného stavu.

Loni se celkem prodalo 3100 nových bytů a letošní rok bude podle předsedy představenstva investiční skupiny Trigema Marcela Sourala záviset na úrokových sazbách ČNB.

Sám odhaduje prodej mezi 3000 a 3500 byty. Zakladatel a šéf společnosti Central Group Dušan Kunovský by byl rád, kdyby se počet dostal ke 4000 bytů.

„Jsem optimista, hypotéky dostávají novou mízu a poptávka je obrovská, lidé jen odkládají nákupy,“ řekl Kunovský. Jeho slova potvrdil Michálek, který řekl, že lidé jsou ochotni akceptovat vyšší úroky, ale při žádosti o hypotéky je zastavuje regulace trhu.

Developeři hledají cesty k prodejům a Central Group v projektu Harfa Living nabídl zaregistrovaným zájemcům byty za 105 000 korun za metr čtvereční.

Nabídka byla vymezená pro prvních 50 bytů, jeden klient si mohl pořídit maximálně tři jednotky a musel zaplatit většinu do 30 dnů od podepsání smlouvy. „Speciální doba si žádá experiment,“ řekl Kunovský.

Podle něho šlo především o marketinkovou akci, při které se snažili ušetřit na každé položce bytu, a došlo třeba i k dohodě cen s dodavateli materiálů. „Není to ale zlevňování, jde o speciální segment. Jen trh testujeme,“ řekl Kunovský.

Ostatní developeři podobné akce nechystají. Soural z Trigemy uvedl, že jeho společnost neumí stavět pod náklady.

Drahé jsou teď hypotéky i byty

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám