Hlavní rozdíly mezi letními a zimními pneumatikami jsou v tom, že mají jiný dezén běhounu, strukturu a složení gumy. Určeny jsou pro použití v odlišných klimatických podmínkách. Použití správné sady pneumatik zajišťuje větší bezpečnost posádky vozidla.

Letní pneumatiky

Letní pneumatiky jsou nejúčinnější při teplotách nad 7 °C a přinášejí lepší výkon v teplejších měsících. Mají poměrně tvrdé složení, které při mírnějších teplotách měkne, aby se dokázalo přizpůsobit suché i mokré vozovce. Také mají méně drážek než zimní pneumatiky. Obvykle mají jednoduchý vzorek běhounu ve tvaru bloků, což jim na vozovce dává velkou kontaktní plochu. Vůz se tak lépe ovládá, vliv mají i na brzdnou vzdálenost.

Jednou z vlastností letních pneumatik je, že mají v běhounu speciálně navržené proužky. Jejich úkolem je minimalizovat takzvaný aquaplaning – pro řidiče nepříjemný jev, ke kterému může dojít při zvýšené rychlosti vozidla na mokré vozovce.

Používání zimních pneumatik v létě má svá rizika
Zimní pneumatiky po celý rok? Odborníci jejich „dojíždění“ nedoporučují

Při aquaplaningu ztrácí pneumatika přilnavosti k vozovce kvůli vodě, která se dostala mezi ni a povrch silnice. Pneumatika se pak nedotýká vozovky, ale vodního klínu, který se vlivem špatného odvádění vody vytvořil. Tím dochází ke „ke klouzání“ po vodě a snížení ovladatelnosti vozidla, což může vést až k vážné nehodě.

Přestože se letní pneumatiky vyrovnají s většinou povětrnostních podmínek, nejsou vhodné do drsnějšího, chladnějšího podnebí. Mají totiž tvrdší složení s menším obsahem přírodního kaučuku než zimní pneumatiky. Toto složení začíná při teplotách pod 7 °C tvrdnout a může být křehké. Naopak se dokážou přizpůsobit vyšším teplotám, aniž by příliš změkly. Tím mají nižší tření a šetří spotřebu paliva.

Zimní pneumatiky

Zimní pneumatiky podávají nejlepší výkon při teplotách pod 7 °C. Na rozdíl od letních mají větší podíl přírodního kaučuku a díky tomu v chladném počasí zůstávají pružné. Čím je pneumatika měkčí, tím má lepší kontakt s povrchem vozovky. To zlepšuje přilnavost a ovládání vozu.

  • Jak správně změřit hloubku dezénu pneumatik zjistíte v tomto videu:
    Zdroj: Youtube

Zimní pneumatiky si umí poradit s náročnými podmínkami, jako je náledí, námraza, sníh nebo sněhová břečka. V blocích běhounu je velké množství drobných drážek, které odvádějí vodu, mají lepší brzdnou dráhu a lepší přilnavost na mokrém povrchu. Drážky na pneumatikách se zarývají do čerstvého i rozbředlého sněhu a ledu a zajišťují optimální přilnavost k vozovce.

Hluboký vzorek běhounu vytváří dutiny pro sníh. Je zajímavé, že ke sněhu přilne nejlépe sníh samotný. Udusaný sníh tak zvyšuje přilnavost stejně jako trakci, která vozidlo na zasněžené nebo zledovatělé vozovce tlačí dopředu.

Výstava Motocykl Praha na výstavišti v Letňanech. Ilustrační foto.
Řidičský průkaz na motocykl: jaký si lze udělat už v patnácti a který až později

Jedny pneumatiky po celý rok

Někteří řidiči používají zimní pneumatiky po celý rok. Má to však svá rizika, protože zimní pneumatiky se v létě rychleji opotřebovávají, vozidlo se stává hůře ovladatelným a zvyšuje se spotřeba paliva.

Na použití zimních pneumatik pamatuje zákon o silničním provozu, který stanovuje povinnost jejich užívání v období od 1. listopadu do 31. března. V tomto období musí mít vozidlo zimní pneumatiky vždy, pokud se nachází na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo tyto jevy lze vzhledem ke klimatickým podmínkám očekávat