Jarné upratovanie bez stresu? S týmito tipmi to zvládnete
Diskusia/ 1Uložiť článok
2 min. čítania
27. apr. 2023 o 20:30
2 min. čítania

Jarné upratovanie bez stresu? S týmito tipmi to zvládnete

Uložiť článok
Mnohým sa zdá upratovanie každého kúta domu alebo bytu veľmi únavné a náročné. S týmito tipmi však zvládnete jarné upratovanie v pohode a bez stresu.

Rozsiahle jarné upratovanie robí väčšina slovenských domácností každý rok. Roztriediť staré oblečenie, zbaviť sa nepotrebných vecí, umyť okná, upratať všetky izby, vytepovať sedačky a koberce... to všetko môže byť únavné a stresujúce.

Ako sa pripraviť na jarné upratovanie? Na čo treba myslieť a ako nebyť po upratovaní úplne vyšťavení?

3fotky v galérii Jarné upratovanie Zdroj: iStockphoto

1. Vyhraďte si dostatok času

V závislosti od vašej situácie môže byť náročné vykonať celé jarné upratovanie za jeden deň. Ideálne by bolo, keby ste mali niekoľko dní po sebe, aby ste si mohli jednotlivé úlohy rozložiť do viacerých dni.

Na druhej strane, ak pracujete cez týždeň a na upratovanie vám zostávajú len víkendy, môže sa to celé trochu pretiahnuť. Aj keď chcete jarné upratovanie dokončiť čo najrýchlejšie, nemali by ste to preháňať. Napríklad sobotu si celú vyhraďte ako deň upratovania a v nedeľu si urobte prestávku.

2. Vypracujte si plán upratovania

Ak začnete upratovať a čistiť celý dom bez plánu, často to trvá dlhšie, ako je potrebné. Tomu môžete predísť tak, že si vypracujete plán upratovania. Na jednej strane si napíšte, ktoré časti a miestnosti bytu alebo domu chcete v ktorý deň upratať. Dávajte si však pozor, aby ste si toho na jeden deň nenaplánovali príliš veľa.

Tiež by ste si mali vytvoriť zoznam pre každú miestnosť, aby ste nezabudli na žiadne schované miesta. Je zrejmé, že by ste mali napríklad vysávať v každej miestnosti, ale nie všade je špina taká zjavná. Čo tak napísať si, že v obývačke by ste nemali zabudnúť povysávať za gaučom, v kúpeľni treba odsunúť práčku a v spálni zas poutierať všetky poličky v knižnici?

3. Pripravte si potrebné prostriedky a príslušenstvo

Či už ide o čistiace prostriedky, handry, rukavice alebo príslušenstvo, ako napríklad rebrík, pripravte sa na deň upratovania, aby ste nezažili žiadne zbytočné úrazy a nepríjemnosti. Vykonávajte len tie domáce práce, na ktoré máte správne vybavenie.

Napríklad mnohým nehodám a pádom počas upratovania by sa dalo predísť používaním stabilného rebríka. Stoličky alebo škatule určite nie sú vhodnou alternatívou. Dodatočnú bezpečnosť na rebríku poskytuje protišmyková, uzavretá obuv. Tiež sa nezabúdajte chrániť pri práci s chemickými čistiacimi prostriedkami a kúpte si vhodné ochranné pracovné prostriedky, napríklad rukavice a rúška, prípadne ochranné okuliare.

4. Nezabúdajte na zábavu

3fotky v galérii Aj upratovanie môže byť zábava Zdroj: iStockphoto

Upratovanie asi nepatrí k tým najzábavnejším činnostiam, aké si viete predstaviť. Aby sa jarné upratovanie nestalo príliš nudným a únavným, pripravte si niečo, čo vás zabaví. Pustite si rádio, podcast, televíziu alebo Netflix – upratovanie sa hneď stane príjemnejším.

5. Motivujte sa odmenou

Najlepší na jarnom upratovaní je deň, keď je všetko žiarivo čisté. Ale dostať sa k nemu je často také zdĺhavé, že samotné upratovanie niekoľkokrát odložíte, než sa pustíte do práce. Motivujte sa odmenou, aby sa ste sa k cieľu dostali čo najrýchlejšie.

Je len na vás, čím sa chcete odmeniť. Napríklad si objednajte jedlo z obľúbenej reštaurácie, kúpte si niečo, čo ste si už dávno vyhliadli, alebo choďte na pekný rodinný výlet.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.