Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Česko

Zdaňme víc lidi s vyššími příjmy, říká sociolog Prokop. Řeší čtyři možné změny daní


Daniel Prokop, zakladatel výzkumné organizace PAQ Research. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Premium Rozhovor
Sociolog Daniel Prokop srovnal čtyři modely daně z příjmu fyzických osob a řešil jejich dopad na výši inkasa a na lidi s různými příjmy. Jeden ze srovnávaných modelů je z dílny STAN, druhý je představa části ekonomů, že by se systém vrátil před zrušení superhrubé mzdy v roce 2021. Se dvěma dalšími modely přichází Prokop a jeho tým.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Zacelit mnohamiliardové díry v rozpočtu nepůjde bez zvýšení daní, tvrdí sociolog Daniel Prokop ze společnosti PAQ Research. To je hlavní důvod, proč se jeho lidé spolu s think-tankem IDEA z CERGE-EI rozhodli vypracovat studii, která se zabývá nejrychlejším možným řešením: tedy úpravou daně z příjmu pro lidi a firmy.

Lidovky.cz: Proč jste zpracovali dotyčnou studii?
Vycházíme z toho, že státní rozpočet skončí deficitem přes 300 miliard a že 200 až 250 miliard z toho bude strukturální deficit. Tedy dlouhodobý nesoulad příjmů a výdajů. Je třeba šetřit. Ale většina úsporných kroků, které spolu s Národní ekonomickou radou vlády navrhujeme, znamená reformu. A reformní kroky obvykle začnou přinášet kýžené efekty, úspory, s velmi pomalým náběhem. Proto je třeba posílit i příjmy. Politici totiž od roku 2020 vyškrtali nepromyšleně 150 miliard příjmů na dani z příjmu, převodu nemovitosti, vysokopříjmových OSVČ či danění nafty. Celkově těmi změnami daní pomohli hlavně vysokopříjmovým.

Proto jsme udělali studii, která se zabývá jen jedním konkrétním problémem. S think-tankem IDEA ukazujeme, jak vybrat část té ztráty zpět daní z příjmu, aby to nepoškodilo spodní příjmovou polovinu zaměstnanců. Primárně neříkáme, že by se měly zvedat daně zaměstnancům. To je poslední věc, která se dělá. Ale pravděpodobně se bude muset udělat a my jsme chtěli ukázat, jak to udělat, aby to co nejméně bolelo tyhle lidi, kteří byli nejvíce poškozeni inflací.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!