Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusové chtějí zabít Zelenského, Ukrajinci se smějí a novináři zkoumají podivné video explozí nad Kremlem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu Agency / ABACAPRESS.COM

První nálož nad Kremlem měla vybuchnout v noci ve dvě hodiny 30 minut. Druhá exploze následovala až 12 minut poté. Novináři, politici i politologové se předhánějí v popisování toho, co to bude znamenat. Mnozí ale našli ve videích podivnosti, které verzi o ukrajinském útoku na Kreml zpochybňují.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Teroristický útok na ruského prezidenta – to je útok na Rusko,“ zareagoval šéf ruské Státní dumy Volodin na video údajného útoku ukrajinských dronů na Kreml, jehož pravost ale není potvrzena. Podle Volodina tato akce nutí Rusko použít „zbraně schopné zlikvidovat kyjevský režim“.

Volodin a další ruští politici nyní požadují „oficiálně uznat kyjevský nacistický režim teroristickou organizací“. Nejde jen o zesílení protiukrajinské rétoriky.

Z vyjádření představitelů ruského státu vyplývá, že se snaží ospravedlnit i případné použití taktické jaderné zbraně, které má oporu v ústavě, pokud je ohrožena ruská státnost. Zároveň je jasné, že údajný útok na Kreml má ospravedlnit snahy zlikvidovat ukrajinského prezidenta Zelenského jako „hlavního světového teroristu“.

Předseda ruské Státní dumy Volodin pokládá noční útok na Kreml za atentát na ruského prezidenta Putina. Zdroj: Gazeta.ru, Twitter

„Zelenskyj, který dal příkaz k teroristickému útoku, se zařadil mezi další mezinárodní teroristy. Kyjevský režim není méně nebezpečný než al-Káida, Islámský stát…“ Volodin také upozorňuje západní státy, které dodávají Ukrajině zbraně, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější