Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rusko mohlo útok dronu na Kreml zinscenovat, po Ukrajině obvinilo i USA

Svět

  8:52aktualizováno  13:39
Za středečním dronovým útokem na Kreml stojí USA. Ve čtvrtek to prohlásil ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov s tím, že cíle útoků Kyjevu diktuje Washington. Podle amerického Institutu pro studium války ale několik ukazatelů naznačuje, že útok byl řízen zevnitř a účelově zinscenován Ruskem. To záhy po útoku obvinilo Ukrajinu, která zapojení do incidentu odmítá.

„Rozhodnutí o takovýchto krocích, takovýchto teroristických útocích, se nedělají v Kyjevě, ale přímo ve Washingtonu. A Kyjev už jen plní to, co mu přikážou,“ prohlásil Peskov.

Také tvrdil, že Washington Kyjevu diktuje cíle útoků. „Ty vybírá Washington a potom to předávají Kyjevu s tím, aby to Kyjev splnil. A ne pokaždé má Kyjev právo vybrat si prostředky,“ řekl a navázal varováním, že USA by si měly „uvědomit“ nebezpečí svého nepřímého zapojení do konfliktu na Ukrajině.

Rusko podle něj dobře promyslí a zváží svoji odpověď na středeční útok a podnikne jen takové kroky, které budou v zájmu Ruska.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v reakci na slova Peskova uvedl, že tvrzení Moskvy je lživé a že USA Ukrajinu k útokům mimo její území nenabádají ani je nepodporují.

Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války (ISW) není vyloučené, že útok zinscenovalo samotné Rusko.

Ruské úřady podle ISW nedávno udělaly hned několik kroků k tomu, aby posílily ruskou protivzdušnou obranu, včetně obrany Moskvy. „Je proto krajně nepravděpodobné, že by dva drony mohly proniknout několika vrstvami protivzdušné obrany, a pak vybuchnout nebo být sestřeleny přímo nad srdcem Kremlu tak, že vše bude působivě zachyceno na kameře,“ píše se v analýze.

Peskov ve čtvrtek také chválil, s jakou chladnokrevností prezident Putin přistupoval k nebezpečí, které mu údajně hrozilo. „Víte, že prezident vždy v těžkých a extrémních situacích zachovává klid, soustředěnost a přesnost v úsudcích a rozkazech, která dává,“ uvedl. Už ve středu ruské tiskové agentury psaly, že Putin v době „pokusu o atentát“ nebyl v Kremlu, ale ve své rezidenci u Moskvy Novo-Ogarjovo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popřel, že jeho země na Kreml zaútočila. „Rusko pravděpodobně zinscenovalo tento útok ve snaze přenést válku domů pro ruské domácí publikum,“ tedy aby si ruští obyvatelé uvědomili, že válka je skutečná a přítomná, poznamenal rovněž americký institut.

Tuto verzi událostí by mohl naznačit i fakt, že vše se stalo jen pár dní před ruskými oslavami konce druhé světové války 9. května, kdy se uskuteční na moskevském Rudém náměstí vojenská přehlídka, které se zúčastní i Putin.

Dronového útoku ihned využili i ruští nacionalističtí blogeři a vyzvali k dalšímu vystupňování války, ačkoli k tomu Rusko v současnosti postrádá vojenské kapacity, napsal rovněž institut ISW.

Ve čtvrtek pak zachvátil požár část ropné rafinérie v Krasnodarském kraji na jihu Ruska poté, co ji zasáhl dron, uvedla agentura TASS. Hasiči oheň po několika hodinách zlikvidovali. Podobný incident se stal i ve středu, kdy v tomto regionu kvůli bezpilotnímu letounu vypukl rozsáhlý požár ve skladu s ropnými produkty.

„Kvůli útoku dronu hoří zásobník rafinérie v městečku Ilskij,“ citovala agentura TASS nejmenovaného činitele. Později úřady informovaly, že je požár uhašený a že se nikomu nic nestalo. Hořelo na ploše asi 400 metrů čtverečních. Podle analytiků z amerického Institutu pro studium války není vyloučené, že ho zinscenovalo samotné Rusko.

V noci na středu oheň ve skladu s ropnými produkty v městečku Volna kvůli „pádu“ dronu zachvátil plochu okolo 1200 metrů čtverečných. Volna leží v místech, kde končí most přes Kerčský průliv, který Moskva postavila po anexi ukrajinského Krymu a který spojuje tento poloostrov s ruskou pevninou.

Rusko a Krym se v posledních dnech staly dějištěm řady podobných incidentů. Například v pondělí a úterý úřady v Brjanské oblasti sousedící s Ukrajinou informovaly o vykolejení dvou nákladních vlaků. V sobotu vzplál zásobník paliva v přístavu Sevastopol na Krymu. Tamní Moskvou dosazené úřady informovaly o útoku dronů.

Ukrajina se k žádnému z útoků nepřihlásila, ale jejich nárůst přichází v době, kdy Kyjev tvrdí, že dokončil přípravy na očekávanou protiofenzivu. Podle vojenských analytiků je možné, že se Ukrajina zaměřuje na zásobovací linie v ruském týlu.

Ruské útoky na Kyjev a Oděskou oblast

Rusko v noci na čtvrtek zaútočilo bezpilotními letouny íránské výroby na Kyjev a Oděskou oblast, většinu z nich ale protiletecká obrana zničila. Ruskojazyčný servis BBC uvádí, že v některých dalších regionech Ukrajiny byl také vyhlášen letecký poplach, kromě Kyjevské a Oděské oblasti šlo také o Sumskou nebo Záporožskou oblast.

Na Oděsu Rusové zaútočili drony Šáhed-136, dvanáct se jich podařilo zneškodnit. Tři se zřítily na na studentské koleje, řekl mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk. BBC píše, že podle nepotvrzených informací šířících se na sociálních sítích šlo o kolej vojenské akademie. Bratčuk informoval, že nikomu se nic nestalo a požár byl uhašen.

Kyjev zažil ruské útoky během tří květnových nocí ze čtyř, upozornil šéf vojenské správy v ukrajinském hlavním městě Serhij Popko. Ukrajinská protiletecká obrana podle něho zneškodnila jak drony, tak zřejmě balistické rakety. Oběti z řad civilního obyvatelstva ani materiální škody hlášeny nejsou, uvedl Popko.

Podle velení ukrajinských vzdušných sil Rusko v noci na čtvrtek nasadilo celkem 24 dronů Šáhed, 18 z nich se obráncům podařilo zničit.

Autoři: ,