Hlavní obsah

Za Kreml. Rusko v noci zaútočilo na Kyjev a Oděsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruská armáda nenechala bez odezvy středeční útok dronů na Kreml, ze kterého viní Ukrajinu. Na území svého souseda vyslala celkem 24 dronů Šáhid-136 a také několik raket. Většina z nich mířila na území Oděsy a hlavního města Kyjeva. Větší škody ale útok nenapáchal.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci zneškodnila 18 z 24 ruských dronůVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala podle agentury Unian 18 z 24 íránských kamikadze dronů Šáhid-136, které Rusko využívá.

„Kyjev se pod takový útok nedostal od začátku letošního roku. Teroristé zaútočili šáhidy a raketami,“ uvedla kyjevská vojenská administrativa.

Podle ní byly všechny rakety a drony nad Kyjevem zneškodněny. Útok se obešel bez obětí. Škody napáchaly pouze trosky dopadající na infrastrukturu či zaparkované vozy.

Jižní operační velitelství zveřejnilo fotografii úlomků dvou dronů nalezených u Oděsy, na kterých stály nápisy „Za Kreml“ a „Za Moskvu“.

Foto: Facebook/Operační velitelství Jih

Nápis „Za Kreml“ na úlomku jednoho z dronů nalezených u Oděsy

Ruský aktivista za lidská práva Vladimir Osečkin, který žije v Paříži, kde založil protikorupční stránku gulagu.net, už ve středu před možným útokem na Kyjev varoval.

Podle jeho zdrojů se cílem Ruska měly stát administrativní budovy v ukrajinském hlavním městě.

„Zdroj také tvrdil, že mohou být poprvé použity jaderné zbraně,“ uvedl s tím, že dvě jaderné hlavice byly dokonce připraveny na ruských letištích, letadla jimi ale nakonec nebyla vyzbrojena.

Moskva už v průběhu středy upozornila na možnou odvetu za Kreml, ačkoli se žádné spojení mezi drony a Ukrajinou zatím neprokázalo a Kyjev se od útoku distancoval.

Pochybnosti vzbuzuje také fakt, že by ruská obrana drony zachytila až u samotného Kremlu, protože sídlo prezidenta země by mělo být nejstřeženějším v zemi.

Ukrajina ve čtvrtek rovněž zveřejnila nové detaily z útoku na jediný supermarket v Chersonu. Ruský nálet zabil 23 civilistů a dalších 46 jich zranil.

Medvěděv: Zelenskyj bude fyzicky zlikvidován

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám