Praha, ČR: Čo je nové v kauze výroby detí na objednávku? -

Praha, ČR: Čo je nové v kauze výroby detí na objednávku?


4. mája 2023
  Krátke správy

Na súd mieri jedna z najväčších káuz, akú kedy riešila česká justícia. Ide o prípad „výroby detí“ na objednávku v Prahe, kam sa „biznis“ presunul z Ukrajiny po vypuknutí vojny.

Ilustračný obrázok, zdroj: pixabay.com

Približne pred rokom vás portál Christianitas.sk informoval o šokujúcej kauze, ktorú riešili české súdy. Keďže vojna na Ukrajine sa postarala aj o problémy v neslávne známom biznise s náhradným materstvom, obchod s deťmi počatými a porodenými na objednávku sa presunul do Prahy. A tam si ich bez problémov kupovali aj muži vo vysokom veku, či homosexuálne páry.

Možno si ešte spomeniete, že krátko po prvom lockdowne sa v televíznych správach objavili zábery z jedného kyjevského hotela, kde bolo v izbe naukladaných tesne vedľa seba niekoľko desiatok novorodencov. Ukrajinská klinika, ktorá na objednávku vyrábala tieto deti zo skúmavky, si po zavretí hraníc nevedela so svojím živým tovarom poradiť. Zadávatelia „objednávok“ zostali uväznení vo svojich domovských štátoch a deti vo svojich postieľkach v hoteli. Cena jedného bábätka sa pohybovala približne okolo 5 000 eur.

V kauze je najnovšie zásadný posun. Štátne zastupiteľstvo na Ukrajine obžalovalo skupinu ľudí, ktorá – ako hovorí obžaloba – vyrábala a predávala novorodencov na objednávku. Deti prichádzali na svet v Prahe a odtiaľ putovali do celého sveta. V prípade, ktorý vlani podrobne opísal portál Seznam Zprávy, sú hlavnými obvinenými Ukrajinci, ale kľúčové dôkazy sa zbierali v Prahe. Zistilo sa tiež, že úrady vôbec netušia, kde bábätká končia a ako je o ne postarané.

Áno, môžeme potvrdiť, že v tejto veci bola skutočne na Ukrajine podaná v decembri 2022 žaloba, avšak hlavné pojednávanie ešte nezačalo, pretože sa v súčasnej dobe rieši otázka právomoci súdu,“ dozvedela sa redakcia portálu od kompetentných úradov.

Zistilo sa tiež, že vyšetrovatelia museli osudy novorodencov narodených v Prahe komplikovane dohľadávať v cudzine, pretože kým v bežných prípadoch náhradného materstva sú noví rodičia aj dieťa pod dohľadom úradov, o takto donosené a doslova umelo „vyrobené“ deti sa nikto nestará. V jednom prípade sa policajtom však nepodarilo dieťa nájsť vôbec, zmizlo kdesi v Spojených štátoch.

MM

Zdroj: Seznam Zprávy, titulný ilustračný obrázok, zdroj – pixabay.com


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Mesiac máj oslávme úctou k Panne Márii dvanástimi cnostnými skutkami

Najväčší favoriti na budúceho pápeža a ich šance

Pokrokových katolíkov v USA sa zmocňuje panika: Mladí katolíci sú tradiční a postupne menia podobu farností. K zdeseniu strednej a staršej generácie…

Marián Kuffa je za svoju vernosť Bohu a učeniu Cirkvi znevažovaný aj vo vlastných radoch