Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mimořádný útok na Cherson. Rusové město a jeho obyvatele zasypali z děl a raketometů

Následky ruského ostřelování jihoukrajinského Chersonu. Foto: Twitterový účet Volodymyra Zelenského
Následky ruského ostřelování jihoukrajinského Chersonu. Foto: Twitterový účet Volodymyra Zelenského

Zatímco ruská média a vlivní ruští propagandisté a politici běsnili nad videem, na němž údajně ukrajinský dron zasáhl Kreml, ruská armáda včera systematicky ničila jihoukrajinské město Cherson. Že by útočili Ukrajinci na Kreml, k tomu schází důkaz. Ruský útok na Cherson, frontové město na břehu Dněpru, byl zcela očividný a mimořádně brutální.

Upozornění: v článku jsou zobrazeny drastické záběry.

Cherson byl před válkou čtvrtmilionové město, jehož mírně nadpoloviční většina obyvatel považovala za svůj mateřský jazyk ukrajinštinu a téměř polovina ruštinu.

Loni byl osm měsíců okupovaný Rusy. Dodnes jej ruská armáda v pomstě za to, že ji Ukrajinci vyhnali, ostřeluje – přes Dněpr to je jen pár kilometrů. Každý den jsou z města a jeho okolí hlášeni mrtví a zranění civilisté.

Rusové zpravidla začínají střílet, když se blíží poledne, pokračují pak odpoledne, někdy v noci. Místní vědí, že nejlepší čas na vyřízení věcí venku je ráno a dopoledne a že zdržovat se venku obecně není dobrý nápad. Vědí, že čím blíž k Dněpru, tím nebezpečnější část města. Tam ruské střely dopadají nejčastěji.

Včerejšek byl ale mimořádný. Ruská armáda se rozhodla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější