Oslava londýnské korunovace Karla III. připomíná hudební festivaly. Lidé v pláštěnkách a holinkách posedávají na piknikových dekách nebo na igelitkách a pokřikují na ty, kteří se jim postaví do výhledu. Nechybí ani potlesk a skandování. Největší ohlas přijde ve chvíli, kdy arcibiskup položí korunu na hlavu krále Karla III.

Davy lidí, kteří zaplnili nejen cestu, kudy projížděl královský kočár, ale také větší londýnské parky, neodradil od sledování korunovace ani vytrvalý déšť a teploty nepřesahující patnáct stupňů Celsia. Podle policisty, který v jednom z největších parků hlavního města Velké Británie, v Hyde Parku, dohlížel na pořádek, přilákala Operace královské jablko, jak se přezdívá bezpečnostním plánům korunovace, miliony lidí.

„Odhaduju, že po celém Londýně ji sledují tak dva miliony lidí. Určitě jde o zatím největší akci spojenou s královskou rodinou, kterou si pamatuju,“ popisuje policista ve vysoké čepici. I proto jeho velitelství poslalo do práce na jedenáct tisíc strážníků. „Normálně bych měl mít dneska volno. Ale to se nekoná,“ usmívá se u jedné ze čtyř obrazovek, které sem pro veřejnost nechalo město nainstalovat. Zároveň na akci dohlíží i několik tisíc příslušníků armády a ozbrojených složek.

Lidé, kteří sem přišli, jsou nadšení. „Mohla jsem vše sledovat doma, ale jsem radši tam, kde slaví více lidí. Všichni jsou šťastní, je to hezké,“ říká dvaašedesátiletá Judith, která má v batohu zastrčenou britskou vlajku a která v Hyde Parku sledovala i svatbu prince Charlese s Dianou. Tehdy zde prý bylo ještě víc lidí.

„Neměli jsme moc co na práci a říkali jsme si, že tohle je velká a zajímavá událost, na kterou přijde hromada lidí, tak jsme tady chtěli být také,“ potvrzuje dvaadvacetiletý Jordan, že množství lidí ho nemohlo odradit. „Navíc mám dneska narozeniny, tak jsem si říkal, že bude dobré mít za hosta krále Karla,“ směje se jeho kamarád Adam, který slaví 22 let.

V davu, který přišel do Hyde Parku, patří k mladším návštěvníkům a přiznávají, že obliba královské rodiny u mladší generace není tak silná jako u dříve narozených. „Nemáme k nim žádný silný vztah. Ani k nim nemáme odpor, ani je nemilujeme, ale mají je rádi naši rodiče,“ vysvětluje Jordan. „Královská rodina navíc přivádí dohromady spoustu lidí, všichni tady oslavují jednu jedinou věc. A kdo tu není, tak společně proti královské rodině protestuje,“ dodává. Kamarádi navíc doufají, že nepůjde o poslední akci monarchie, které se společně zúčastní. „Doufáme, že zažijeme tři korunovace. Držme si palce,“ říká oslavenec.

Stanové městečko u Buckinghamského paláce

Většina lidí však spíše míní, že korunovace Karla III. je událost, jakou už v životě nezažijí. Pauline z Liverpoolu si proto naplánovala volno na celý víkend. Do Londýna přijela už ve čtvrtek, aby si zabrala místo na třídě The Mall vedoucí od Buckinghamského paláce, oficiálního sídla krále, na Trafalgarské náměstí. Tudy projíždělo královské procesí a už ve dnech předcházejících ceremonii se zde začaly shlukovat skupiny lidí se stany.

V neděli se Pauline přesune do Windsoru na koncert speciálně uspořádaný k příležitosti korunovace. Kromě stanu a nezbytného vybavení si vzala i šaty s britskou vlajkou, které nosí na každou větší událost spojenou s královskou rodinou. „Charlese miluju. Líbí se mi, že se zabývá životním prostředím, a to dlouhodobě, i když si o něm ze začátku lidé mysleli, že je praštěný,“ líčí, proč se rozhodla strávit prodloužený víkend v nepohodlí. Ráda má i královnu Camillu. „Myslím si, že se k sobě hodí,“ dodává žena, která říká, že s královskou rodinou ji pojí i osobnější pouto „Sdílím s královnou Alžbětou II. stejný den narození, 21. duben, jenom ona měla pár let náskok,“ říká s hrdostí v hlase.

Od pátečního rána na opačné straně třídy čekaly na příležitost vidět královský pár také kamarádky Tara a Jane, které spolu byly už na pohřbu královny Alžběty II. A také na oslavě 70. výročí dne, kdy loni zesnulá panovnice usedla na trůn. „Zlepšujeme se a pokaždé si s sebou bereme potřebnější věci. Teď tu máme i svítilny a čajový servis, abychom udržovaly správnou slavnostní atmosféru,“ ukazují.

Příjemné posezení jim v pátek dopoledne přerušila jen policejní kontrola. „Prohlíželi všechny naše věci. Donutili mě dokonce otevřít kufr a zkoumali i moje spodní prádlo,“ říká s nadsázkou Tara. „Byl tu i policejní pes, který všechno očichával. Nejvíc ho ale zaujaly naše sušenky. Byl ale moc hodný a žádnou si neukradl,“ dodává.

Kritiku vnímají, ale považují ji za hloupou

Přestože to vypadá, že celý Londýn králi a celé jeho rodině fandí, v centru proběhla i demonstrace proti monarchii. A jak informoval například deník The Guardian, podpora královské rodiny klesla na historické minimum. Průzkum veřejného mínění z dubna navíc ukázal, že jen tři Britové z deseti považují monarchii za velmi důležitou.

Fanoušci Karla III., Camilly a jejich příbuzných však nevidí pro kritiku důvod. „Někteří lidé jsou cyničtí a říkají, že Karel je už starý a dlouho nevydrží. To samozřejmě nemůžeme vědět, ale královna také žila dlouho, takže já si nemyslím, že tohle by měl být problém,“ upozorňuje Angela ze Somersetu, která přijela ceremonii sledovat se svým manželem Trevorem. Podotýká, že král Karel III. letos na podzim sice oslaví 75. narozeniny, jeho matka královna Alžběta II. ale zemřela ve věku 96 let.

Kritici upozorňují také na vysokou částku, která jde na uspořádání akce z daní poddaných Jeho Veličenstva. Judith, která sledovala už svatbu Charlese s Dianou, ale tento argument považuje za hloupý. „Množství lidí a jejich útrata více než pokryjí náklady na celou akci. Královská rodina přináší do země prostřednictvím turismu spoustu peněz. Není to jako Francie, tam nikdo nejezdí proto, aby viděl Emmanuela Macrona. Sem ale jezdí lidé proto, že mají šanci zahlédnout královskou rodinu, podívat se na Buckinghamský palác a podobné věci,“ je přesvědčená.