Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Rusko opět útočilo na Kyjev a Oděsu. V metropoli bylo zraněno několik lidí

Svět

  8:05aktualizováno  9:51
Rusko v noci na pondělí znovu zaútočilo na Kyjev i přístavní Oděsu na jihozápadě země. Všechny drony se podařilo sestřelit, trosky však zasáhly některé části ukrajinské metropole. Při nočních útocích se zranilo nejméně pět lidí.

Celkem podle ukrajinského generálního štábu v noci na pondělí Rusko na Ukrajinu zaútočilo 35 drony Šáhed íránské výroby. Všechny se podle něj podařilo sestřelit.

Jeden z dronů sestřelený nad západem Kyjeva podle zdejších úřadů zranil dva lidi, v centrální části města pak trosky dalšího bezpilotního letounu dopadly na dvoupodlažní dům. Tři další zraněné si v ukrajinské metropoli vyžádal výbuch v severozápadní části města.

Rusko v noci zaútočilo v Charkovské, Chersonské, Mykolajivské a Oděské oblasti celkem 16 raketami, podniklo 61 leteckých úderů a 52krát pálilo ze salvových raketometů. Ukrajinský generální štáb v této souvislosti píše o mrtvých a zraněných civilistech. Jen v Charkovské oblasti bylo podle šéfa tamní vojenské správy Oleha Syněhubova zraněno osm lidí, z toho sedm ve městě Balaklija.

Exploze vedle Kyjeva otřásla také Oděsou, proti níž směřoval raketový útok. Poté zde začal hořet sklad potravin, kde byli zraněni tři lidé a jeden člověk se pohřešuje. Podle mluvčího ukrajinských vzdušných sil Jurije Ihnata, na kterého se odkazuje server RBK-Ukrajina, vypustili Rusové osm protilodních střel Ch-22, z nichž část dosáhla svých cílů v Oděské oblasti.

Ukrajinská média informují také o výbuších v Chersonu na jihu země.

Nadále se bojuje i o východoukrajinský Bachmut, který se ruské síly dlouhé měsíce snaží dobýt. Ukrajinská armáda uvedla, že ruští vojáci ještě zintenzivnili ostřelování města, které mělo před válkou 70 tisíc obyvatel, s cílem získat nad ním úplnou kontrolu do úterý, kdy si Rusko připomene výročí svého vítězství nad nacistickým Německem.

Reuters také uvádí, že z oblastí okolo Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly, bylo evakuováno 1679 lidí, včetně 660 dětí. Evakuaci části obyvatel 18 obcí ležících v blízkosti fronty v záporožském regionu oznámil šéf zdejší ruské okupační správy minulý týden.

Situace okolo Záporožské jaderné elektrárny je stále více nepředvídatelná a potenciálně nebezpečná, varoval v návaznosti na to v sobotu šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Autoři: ,

Byt 3+kk Brandýs nad Orlicí
Byt 3+kk Brandýs nad Orlicí

Lázeňská, Brandýs nad Orlicí, okres Ústí nad Orlicí
3 600 000 Kč