Svetoví anglikáni označili britských anglikánov kvôli LGBT za odpadlíkov a oddelili sa. Arcibiskup z Canterbury sa má kajať -

Svetoví anglikáni označili britských anglikánov kvôli LGBT za odpadlíkov a oddelili sa. Arcibiskup z Canterbury sa má kajať


9. mája 2023
  Krátke správy

Požehnávanie homosexuálnych párov sa neteší medzi Afričanmi a Aziatmi príliš veľkej popularite a to bez ohľadu na konfesiu. Počas nedávnej Konferencie doktrinálnych anglikánskych cirkví, ktorá sa konala koncom apríla v Rwande a ktorá združuje 85 % veriacich anglikánov vo svete, preto došlo k rozdeleniu tejto protestantskej cirkvi, rozšírenej vďaka britskému impériu po celom svete. Paradoxne medzi odsúdenými sa ocitli anglosaskí zakladatelia, ktorých zvyšok sveta teraz považuje za odpadlíkov.

Ilustračný obrázok, zdroj: The Anglican Church of North America

Anglikánska jednota sa teraz definitívne rozpadla kvôli otázke požehnávania homosexuálnych párov. Konferencia vyzvala arcibiskupa z Canterbury, hlavu všetkých anglikánskych spoločenstiev, aby sa kajal a činil pokánie. Anglickú a americkú odnož cirkvi označili za odpadlíkov, s ktorými nechcú byť zjednotení.

V záverečnom dokumente, ktorý nakoniec Konferencia prijala sa uvádza:

Keďže Pán nepožehnáva zväzky osôb rovnakého pohlavia, je pastoračne klamlivé a rúhavé vytvárať modlitby, ktoré vzývajú požehnanie v mene Otca, Syna a Ducha Svätého.

Akékoľvek odmietnutie nasledovať biblické učenie, že jediným vhodným kontextom pre sexuálnu aktivitu je výlučné celoživotné spojenie muža a ženy v manželstve, porušuje stvorený poriadok (Genesis 2,24; Matúš 19,4–6) a ohrozuje spásu (1Korinťanom 6,9).

Verejné vyhlásenia arcibiskupa z Canterbury a ďalších vodcov Anglikánskej cirkvi na podporu požehnania osôb rovnakého pohlavia sú zradou ich vysviacky a sľubu, že potlačia omyly a budú presadzovať a brániť pravdu, ktorú učí Písmo.

Jeho vyhlásenia sú tiež odmietnutím rezolúcie I.10 Lambethskej konferencie z roku 1998, ktorá vyhlásila, že „homosexuálna prax je nezlučiteľná s Písmom“ a neodporúčala „legitimizáciu alebo požehnanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia“. Stalo sa tak napriek tomu, že arcibiskup z Canterbury potvrdil, že „platnosť rezolúcie prijatej na konferencii v Lambeth v roku 1998, I.10 nie je spochybnená a že celá rezolúcia stále existuje“.

Neveríme, že arcibiskup z Canterbury, ani iné nástroje spoločenstva, ktoré viedol (Lambethská konferencia, Anglikánska poradná rada a stretnutia prímasov) sú schopné poskytnúť zbožné napredovanie, ktoré bude prijateľné pre tých, čo sa spoliehajú na pravdivosť, jasnosť, dostatočnosť a autoritu Písma. Vedenie nedokázalo zachovať pravé spoločenstvo založené na Božom Slove a na spoločnej viere v Krista.

Vedenie navrhuje, že cestou vpred pre anglikánske spoločenstvo je naučiť sa kráčať spolu v „tolerujúcom nesúhlase“. Odmietame však tvrdenie, že v záležitostiach ovplyvňujúcich spásu môžu platiť dve protichodné pozície. Nemôžeme „chodiť spolu“ v tolerantnom nesúhlase s tými, ktorí sa zámerne rozhodli odísť od „viery raz navždy odovzdanej svätým“ (Júda 3). Boh „chodí po svojich cestách“, „chodí v pravde“ a „chodí vo svetle“, čo všetko vyžaduje, aby sme nechodili v kresťanskom spoločenstve s tými, ktorí sú v tme (Deuteronómium 8,6; 2Ján 4; 1Ján 1,7).

Viacerí arcibiskupi z Canterbury nedokázali ochrániť vieru a ničili ju tým, že pozývali do Lambeth biskupov, ktorí prijali alebo podporovali praktiky, ktoré sú v rozpore s Písmom. Toto zlyhanie cirkevnej disciplíny bolo znásobené súčasným arcibiskupom z Canterbury, ktorý sám privítal poskytnutie liturgických prostriedkov na požehnanie týchto praktík, ktoré sú v rozpore s Písmom. To robí jeho vedúcu úlohu v Anglikánskom spoločenstve úplne neobhájiteľnou.“

Nakoniec dokument otvorene vyzval britských a amerických anglikánov na pokánie a obrátenie:

Keďže tí, ktorí učia, budú súdení prísnejšie (Jakub 3,1), vyzývame tie provincie, diecézy a vodcov, ktorí sa odklonili od biblickej ortodoxie, aby činili pokánie zo svojho zlyhania pri dodržiavaní biblického učenia. To zahŕňa záležitosti ako ľudská sexualita a manželstvo, jedinečnosť a božstvo Krista, jeho telesné vzkriesenie, jeho sľúbený návrat, povolanie k viere a pokániu a posledný súd.

Túžime po tomto pokání, ale kým oni nebudú robiť pokánie, naše spoločenstvo s nimi zostáva prerušené.

Domnievame sa, že tí, ktorí odmietajú činiť pokánie, sa vzdali svojho práva na vedenie v rámci Anglikánskeho spoločenstva a zaväzujeme sa spolupracovať len s ortodoxnými prímasmi a inými vodcami, aby sme obnovili spoločenstvo na jeho biblických základoch.“

BM

Zdroj: Kath.net, anglican.ink, ilustračný obrázok, zdroj – The Anglican Church of North America


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Marián Kuffa je za svoju vernosť Bohu a učeniu Cirkvi znevažovaný aj vo vlastných radoch

Mohla by byť Edita Steinová vyhlásená za ďalšiu Učiteľku Cirkvi?

Pravoslávna cirkev už vysvätila minulý týždeň prvú novovekú ženu – diakonku a tak ide podľa liberálov katolíckej Cirkvi príkladom

Zamyšlení nad smyslem národních dějin, II. část