HC Energie Karlovy Vary

Špičkový kondiční trenér pro Energii! Tým posílil Martin Iterský

Energie rozšiřuje své řady i v rámci realizačního týmu. Ten rozšířil kondiční trenér Martin Iterský. Zkušený trenér bude mít na starost letní přípravu i následné budování zdatnosti hráčů v sezoně.

Martine vítejte v Karlových Varech. Jak byste se charakterizoval fanouškům, nebo lidem, kteří neznají vaši práci?
Děkuji mockrát. Nemyslím si, že jsem něčím extra výjimečný. Jako kondiční trenér jsem puntičkář, což k téhle práci patří. Mojí výhodou je, že už mám pár let v extralize i ve světovém hokeji za sebou.

Přesouváte se z Brna do Karlových Varů. Stálo za tou změnou i to, že jste z karlovarského kraje?
Samozřejmě, že mě zahřálo u srdce, že se mohu vrátit a působit tu. Stejně jako náš fyzioterapeut Petr Benda jsem z Chebu, chodil jsem i na místní "Pajdu". Je to pro mě taková nostalgie, takže se na to moc těším.

Z realizačního týmu určitě znáte i hlavního trenéra Davida Bruka, kterého jste potkal ve svém předchozím angažmá. Byl to další z důvodů?
Jedním z největších důvodů byl fakt, že skoro celý realizační tým znám. Václava Eismanna ne osobně, ale vím, že to je velmi kvalitní trenér. Všechny ostatní ale znám, a proto jsem tady.

Jak jste se dostal na dráhu kondičního trenéra?
Jako většina z nás jsem sportoval, ale byl jsem neúspěšný. To jsem si uvědomil včas a vznikl můj sen. Když už jsem to nedokázal jako sportovec, tak bych se do toho chtěl dostat jako někdo jiný, takže proto jsem se stal trenérem..

Byla to pro Vás přirozená cesta? Hokej jste dřív sám hrával...
Asi ano. Já jsem začínal jako trenér běžné populace. Po pár letech jsem si ale začal říkat, že by to chtělo se dostat blíže k vrcholovému sportu. Pořád mě to k tomu táhne, týmové prostředí mě vždy bavilo.

Je hokej v kondiční přípravě něčím specifickým?
Každý sport je v něčem jiný. Ale ve většině sportů s přerušeními je to dost podobné. Každý sport má svá specifika, na která je potřeba se zaměřit. Každý hráčský post je jiný, přípravu musíme přizpůsobit jinak brankářům a jinak hráčům.

Celkově kondiční příprava není jen o tréninku, ale také o stravě, spánku a regeneraci. Jak to vnímají hráči?
Myslím si, že se to zlepšuje. V České republice už jsme na tom tak, že kvalitních kondičních trenérů je víc. Už to není o jednom nebo dvou v pár klubech. Zlepšuje se to napříč extraligou i ostatními sporty. Hráči o tom mají pojem, i hlavní trenéři k tomu přistupují jinak. Každopádně jak my říkáme „lifestyle“, vše kolem toho je stále potřeba zlepšit.

Dá se tedy říct, že vás trenéři vnímají jako samostatnou složku a máte od nich plnou důvěru při přípravě hráčů?
Já mám na tohle štěstí a snažím se spolupracovat jen s trenéry, kteří mi opravdu věří. Na druhou stranu je to i závazek pro mě, kdy musím tomu trenérovi ukázat, že si jeho důvěru zasloužím.

David Bruk tedy nechává letní přípravu a kompletní starost o kondici hráčů na vás?
On je hlavní trenér, takže o všem ví. Musel jsem mu představit plán. On mě z minulosti zná z národního týmu, z Litoměřic, kde jsme spolu byli. Ví, co ode mě čekat. Nicméně jsem mu představil letošní vizi. Ujasnili jsme si to a aktuálně mám celou tíhu přípravy týmu na sobě já.

Když se zaměříme na letní přípravu karlovarských hokejistů...co hráče v nadcházejících deseti týdnech čeká?
Čeká je silový trénink. Ti, co mohou, tak budou běhat. Je to široká škála přípravy.

Kondiční příprava před sezonou bývá hodně týmová, hráči trénují spolu. Každopádně, každý hráč je jiný, nastavujete jim cvičení individuálně?
V prvních dvou týdnech si musím hráče "nakoukat". Podle testů zjistím, jak je na tom daný hráč výkonnostně, jak je na tom zdravotně. Potom mu postupně nastavujeme ten plán. Jsou věci, které jsou pro všechny stejné, ale určitá část, může to být třetina až polovina tréninku, je individualizována. A tak by to mělo být směrem k sezoně, kde už to bude hlavně o tom individuální přístupu.

Vaše práce se neustále vyvíjí, přicházejí nové trendy. Kdysi jste v jednom z rozhovorů řekl, že když je příprava dva roky po sobě stejná, buď jste nejlepší na světě a nebo je něco špatně. Jaké novinky tedy mohou energetici očekávat?
Je to trochu s nadsázkou, ale pokud alespoň něco nezměníte, tak jste se zřejmě nikam neposunuli. Máme teď nové vybavení, takže jsme schopni získat více dat z testování. Máme tak větší vhled do toho, jak ten kluk na tom je, jestli potřebuje spíše silovou nebo rychlostní složku. Kde je jeho hrana. Tohle vše už můžeme brát v potaz. Věřím, že nám to může pomoct připravit hráče.

Máte za sebou i spolupráci s národním týmem, působil jste KHL. Jak využíváte těchto zkušeností?
Největší zkušenost vidím v tom, kolik hráčů jsem měl možnost potkat. Je to jako u všeho, čím víc projektů uděláte, tím jste zkušenější a když to děláte naplno, tak je velká šance, že to budete dělat dobře. Já už teď podle pohybů, nebo jen chůze jsem schopný odhadnout, jak bude dotyčný hráč dělat nějaký cvik. Jaké svaly budou slabší, jaké silnější.