Anglického kráľa Richarda III. si zahrá černoška -

Anglického kráľa Richarda III. si zahrá černoška


9. mája 2023
  Krátke správy

Zabudnite na všetko, čo ste sa v škole učili o anglickom kráľovi Richardovi III. Dnešné deti už budú vyrastať v tom, že bol žena a černoška. Tak ho totiž stvárnia v novej shakespearovskej dráme.

Ilustračný obrázok, zdroj: Facebook Great Performances, PBS

Po škandále s netflixovou Kleopatrou je tu ďalšia zo série historických woke nepresností, o ktorých už ale nikto nemôže pochybovať, že nie sú zámerné. Netflix dokonca za černošskú Kleopatru čelí žalobe za blackwashing, teda účelové obsadzovanie hercov tmavej pleti do postáv, ktoré sú alebo boli z inej etnickej skupiny.

Možno si pamätáte, že okrem Kleopatry sme tu už riešili aj britský historický seriál, kde si jednu z manželiek kráľa Henricha VIII., Annu Boleynovú, zahrala černoška. Ďalší britský seriál, V kruhu koruny, nám predstavil anglickú kráľovnú Margarétu z Anjou, ktorú stvárnila herečka britsko-nigérijského pôvodu.

Ako černocha sme už videli aj kráľa Artuša a v seriáli Vikingovia sme sa dobre zasmiali, keď postavu známeho nórskeho kráľa hrala černošská herečka. A čo na tom, že Homér opísal hrdinu Achilla ako muža so zlatými vlasmi. Vo filme Trója: Pád mesta ho tiež hral černoch. To isté platí o novej malej morskej víle Ariel, či dokonca o Snehulienke.

Rozruch spôsobilo aj nové filmové spracovanie Troch mušketierov, kde už aj D’Artagnan mal tmavú farbu pleti. No a čo, že je to z historického hľadiska nezmysel? Mohlo to skončiť aj horšie, pretože pri filme sme zaznamenali kritiku z feministickej dielne – Prečo nie je D’Artagnan žena?

Tak túto otázku si už nikto nemusí položiť pri novom spracovaní shakespearovskej drámy Richard III. Tam už tento kráľ ženou je! A hrá ho černošská herečka Danai Guriraová, ktorej výkon ospevuje The New York Times ako „energický“ a ďalšie progresívne médiá hovoria o „mimoriadnej verzii tejto postavy“.

Mimochodom, na Broadway bola ohlásená premiéra Richarda III. v dňoch korunovácie Karola III. Vtipné ešte je, že pred časom hrala herečka v inej shakespearovskej dráme a hrala tam ženu – Izabellu. Dnes už však bez problémov stvárňuje aj kráľa, ktorý sa preslávil výrokom „Kráľovstvo za koňa“.

MM

Zdroj: nytimes.com, ilustračný obrázok, zdroj – Facebook Great Performances, PBS


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Mesiac máj oslávme úctou k Panne Márii dvanástimi cnostnými skutkami

Najväčší favoriti na budúceho pápeža a ich šance

Pokrokových katolíkov v USA sa zmocňuje panika: Mladí katolíci sú tradiční a postupne menia podobu farností. K zdeseniu strednej a staršej generácie…

Marián Kuffa je za svoju vernosť Bohu a učeniu Cirkvi znevažovaný aj vo vlastných radoch