Hlavní obsah

Vesna jde na Eurovizi do finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká skupina Vesna postoupila v úterý večer z prvního semifinále 67. ročníku hudební soutěže Eurovision Song Contest, který se koná v britském Liverpoolu. V sobotním finále se představí spolu se zástupci Chorvatska, Moldavska, Švýcarska, Finska, Izraele, Portugalska, Švédska, Srbska a Norska. Ti postoupili v hlasování diváků a porot rovněž, bez uvedení pořadí.

Foto: Phil Noble, Reuters

Vesna postoupila do finále Eurovize

Článek

Vesna soutěží s písničkou My Sister’s Crown, jejíž text se skládá ze čtyř jazyků, z angličtiny, češtiny, ukrajinštiny a bulharštiny.

„Jsme slovanská kapela, reprezentujeme pět slovanských národů. Všechny sdílíme myšlenku, že umění je univerzální jazyk, kterému každý porozumí. A jsme přesvědčené, že poselství obsažené v naší hudbě je srozumitelné posluchačům u nás i v zahraničí. V naší písni se chceme podělit o příběh sesterství,“ prozradila o skladbě zpěvačka a spoluautorka skladby Patricie Kaňok Fuxová.

Foto: Phil Noble, Reuters

Vesna na vystoupení v Liverpoolu

Úterní večer odstartovala v zaplněné Liverpool Areně jako host ukrajinská skupina The Hardkiss se zpěvačkou Julií Saninou. Ta pak společně s anglickou zpěvačkou a raperkou Aleshou Dixonovou a anglickou herečkou a zpěvačkou Hannah Waddinghamovou celý večer uváděla.

Finále je v sobotu

Ve čtvrtek se v Liverpoolu odehraje druhé semifinále, finále je na programu v sobotu. K postupujícím se v něm přidají zástupci Francie, Itálie, Španělska, Německa a Velké Británie, tedy zemí, které Eurovizi zakládaly, a ukrajinské elektronické duo Tvorchi, které reprezentuje stát, jenž loni vyhrál.

Foto: Phil Noble, Reuters

Vesna v Liverpoolu

V italském Turínu totiž skončila na prvním místě skupina Kalush Orchestra z Ukrajiny. Soutěžila s písničkou Stefania. Na Ukrajině se ale soutěž kvůli válečnému napadení země Ruskem konat nemohla, a tak pořadatelé požádali o organizaci Velkou Británii, jejíž zástupce Sam Ryder skončil loni druhý.

Nejslavnější? Abba

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956. Jeho vítězkou se stala švýcarská zpěvačka Lys Assia. Nejslavnějším vítězem je švédská skupina ABBA, která v roce 1974 obstála s hitem Waterloo.

Anketa

Líbí se vám píseň skupiny Vesna My Sister’s Crown?
Ano
42,3 %
Ne
57,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5260 čtenářů.

Česká republika se poprvé zúčastnila v roce 2007, kdy ji reprezentovala skupina Kabát. Nejlepšího výsledku dosáhl zpěvák Mikolas Josef, jenž v roce 2018 skončil na šestém místě. Loni nás reprezentovala skupina We Are Domi, která se dostala do finále.

Dominika Hašková: Eurovize? Finále je splněný sen

Styl

Skupina Vesna: Láska je nad mocí

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Anima - Vesna [CD]

Reklama

Výběr článků

Načítám