Hlavní obsah

Čínský diplomat navštíví Ukrajinu, EU i Rusko

Čína se naostro zapojuje do úsilí zprostředkovat příměří ve válce na Ukrajině. Diplomatická mise Pekingu bude od pondělí jednat nejen v Kyjevě, ale také ve Varšavě, Paříži, Berlíně a Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Čínský diplomat Li Chuej

Článek

Delegaci povede Li Chuej, zvláštní zástupce pro euroasijský region a bývalý čínský ambasador v Moskvě. Bude nejvyšším čínským představitelem, který navštíví Ukrajinu od začátku ruské invaze, napsal deník The South China Morning Post.

„Čína je pevně na straně míru,“ prohlásil v pátek Wang Wenbin, mluvčí čínské diplomacie.

Krize na Ukrajině podle něj „přetrvává a eskaluje“ a Peking je „ochoten nadále hrát konstruktivní roli ve vytváření mezinárodního konsenzu ohledně příměří (…) a zahájení mírových rozhovorů“, dodal.

Zelenskyj a Si Ťin-pching si konečně zatelefonovali

Svět

O vyslání čínského diplomata na Ukrajinu informoval na konci dubna po svém telefonátu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským čínský prezident Si Ťin-pching.

Washington Post: USA zvažují spolupráci

Čína je spojencem Ruska, a to i kvůli rivalskému postavení obou zemí vůči USA. Peking a Moskva nadále svižně obchodují, Čína však zároveň tvrdí, že Rusko nevyzbrojuje.

Peking v únoru představil svůj návrh na politické urovnání krize na Ukrajině. Zdůraznil v něm nutnost držet se jak mezinárodní zásady územní celistvosti a svrchovanosti, kterou podtrhuje Kyjev, tak principu mezinárodního práva o nedělitelnosti bezpečnosti, kterou argumentuje Moskva.

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Přestože Zelenskyj vyslovil ochotu o čínském plánu jednat, americký šéf diplomacie Antony Blinken v bezprostřední reakci varoval, že svět by se čínskou iniciativou, která povede jen k zamrznutí konfliktu a prospěje Rusku, „neměl nechat oklamat“.

V poslední době se ale zdá, že administrativa prezidenta Joe Bidena svůj nekompromisní postoj zmírňuje. Podle deníku The Washington Post Bílý dům nyní zvažuje, jestli s Čínou na ukončení bojů na Ukrajině přece jen nespolupracovat.

Sullivan a Wang jednali osm hodin ve Vídni

Ve středu a ve čtvrtek ve Vídni jednali Bidenův bezpečnostní poradce Jake Sullivan a nejvyšší čínský diplomat Wang I. Podle Bílého domu byla diskuse „otevřená, podstatná a konstruktivní“ a týkala se kromě vzájemných vztahů i války na Ukrajině.

„Setkání bylo součástí pokračujícího úsilí udržet otevřené komunikační kanály a zodpovědně zvládat (vzájemné) soutěžení,“ upřesnily USA.

Sullivan a Wang podle diplomatických zdrojů jednali celkem osm hodin. „Obě strany si vyměnily názory na mezinárodní a regionální otázky společného zájmu, jako například na situaci v asijsko-pacifické oblasti či na Ukrajině,“ doplnila čínská agentura Nová Čína.

Konec sankcí, příměří a zahájení jednání. To je čínský plán na ukončení války

Zahraniční

Čína v OSN podpořila rezoluci označující Rusko za agresora

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám