Káva môže byť pre Vaše telo veľmi prospešná, ak ju pijete takto!

Pravidelné pitie kávy pomáha odvrátiť celý rad ochorení vrátane cukrovky 2. typu, Parkinsonovej choroby, ale aj rakoviny hrubého čreva a prsníka.

Pokiaľ chcete maximalizovať výhody pitie kávy, máme pre vás niekoľko zaručených tipov, vďaka ktorým budete mať svoj ranný rituál ešte radšej.

  • 1) Najskôr vypite pohár vody

Kofeín je takzvané diuretikum. To znamená, že naše telo dehydruje, čiže odvodňuje. Máme pre vás preto radu: hneď ako sa prebudíte, bežte do kuchyne a dajte si pohárik vody.

Zapamätajte si, že ku každej káve, ktorú si počas dňa dáte, by ste mali vypiť aspoň deci vody. Tak vám to tiež naservírujú v dobrých kaviarňach.

Platí pritom, že niektorí ľudia, ktorí pijú veľa kávy počas dňa, žiadne pocity dehydratácie, ale často ani povzbudenie už príliš nevnímajú.

Pokiaľ ale niekto pije kávu skôr výnimočne a nie je na ňu zvyknutý, bude na neho mať výraznejší efekt, aj keď vypije len jednu, s iným človekom ale nič neurobia ani štyri kávy denne.

  • 2) Pridajte si do nej maslo

Chcete mlieko? STOP! Mnoho ľudí po káve s cukrom a mliekom nedostane dostatok energie a skôr upadá. Dôvod? Zlý manažment cukru v krvi.

Najlepší efekt na povzbudenie podľa klinických štúdií dosahuje káva s pravým poctivým maslom a prípadne môžete pridať aj kokosový olej.

Tak dostanete skutočnú energetickú bombu. Navyše táto kombinácia naštartuje lepšie spaľovanie tukov. To je pre telo omnoho zdravie, ak si dáte len kávovinový nápoj plný cukru.

  • 3) S cukrom to nepreháňajte

U cukru ešte chvíľku zostaneme. Americká kardiologická asociácia totiž odporúča denne konzumovať maximálne šesť lyžičiek cukru. Pozor na to, čím cukor naberáte.

Bolo by dobré ho do kávy pridávať skutočne čajovou lyžičkou. Stále tak budete mať prehľad o tom, koľko cukru zjete. Pokiaľ si do šálky dávate vopred sladené mlieko a smotanu, cukor už vynechajte.

  • 4) Vyhýbajte sa umelým sladidlám

Umelé sladidlá síce môžu byť bez kalórií, rôzne výskumy ale uvádzajú, že aj tak je ich konzumácia spojená so zvýšeným rizikom vzniku obezity, srdcových chorôb či cukrovky 2. typu.

Takže umelé sladidlá nechajte na pokoji a radšej si do rannej kávičke dajte malé množstvo skutočného cukru. Samozrejme ak nezladíte, tým lepšie.

  • 5) Stavte na kvalitnú kávu

Platí zásada, že čím viac mlieka a cukru do kávy potrebujete, o menej kvalitnú kávu pijete. Takže si radšej vyberajte dobrú kávu, najlepšie nemletú.

Tá bude pre vaše chuťové bunky postačujúca sama o sebe. Mimochodom instantná káva nie je pravou kávou a to, čo sa týka aj účinkov.

Zdieľajte článok aj so svojou rodinou a priateľmi!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*