Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Prozradíme ruské pozice, když opustíte Bachmut, nabídl Prigožin Kyjevu

Šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (8. dubna 2023) foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, šéf Wagnerovců, v lednu nabídl Kyjevu, že prozradí pozice ruských jednotek, pokud Ukrajina stáhne svou armádu od Bachmutu. Uvedl to list The Washington Post (WP), který se odvolává na uniklé americké dokumenty. Prigožin se zprávám amerického deníku vysmál.
  6:51aktualizováno  9:52

„Koncem ledna, kdy jeho žoldnéřské jednotky umíraly po tisících v boji o zničené město Bachmut, učinil majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin Ukrajině mimořádnou nabídku,“ píše americký deník, podle něhož Prigožin Kyjevu nabídl informace o ruských pozicích, které by pak Ukrajina mohla využít k útoku na ně.

O východoukrajinské město ruští a ukrajinští vojáci vedou boje už několik měsíců. Velkou část ruské armády v Bachmutu tvoří právě žoldnéřská Wagnerova skupina a Prigožin se opakovaně dostává do sporů s ruským ministerstvem obrany a vedením ruské armády, které obviňuje z nedostatečné podpory Wagnerovců.

Nabídku prý Prigožin učinil skrze své kontakty ve vedení ukrajinské vojenské rozvědky HUR, s níž během války potají komunikuje. Kyjev ale jeho návrh odmítl, uvádí WP s odvoláním na utajené americké dokumenty, které se objevily na komunikační platformě Discord.

Jakých ruských jednotek se Prigožinova nabídka týkala, není zřejmé. To, že Prigožin několikrát jednal s ukrajinskou rozvědkou, ale listu potvrdili dva ukrajinští činitelé. Podle jednoho z nich Kyjev nabídku odmítl, protože šéfovi wagnerovců nevěří. Prigožin podle informací WP měl jednat i se samotným šéfem HUR Kyrylo Budanovem v Africe.

Stovky amerických vládních a vojenských dokumentů na sociální sítě podle vyšetřovatelů nahrál americký gardista Jack Teixeira, kterému nyní hrozí mnohaletý trest vězení.

Na možné kontakty mezi ukrajinskou vojenskou rozvědkou a Prigožinem se list The Washington Post zeptal i Volodymyra Zelenského. Ukrajinského prezidenta otázky zjevně podráždily, americké novináře obvinil, že šířením informací z uniklých spisů pomáhají Rusku.

„To je otázka vojenské rozvědky. Chcete, abych byl obviněn z vlastizrady? S jakými zdroji z Ukrajiny jste v kontaktu? Kdo mluví o aktivitách našich tajných služeb? Protože toto je v naší zemi nejtěžší zločin. S kterými Ukrajinci mluvíte?“ reagoval Zelenskyj na otázku, jestli věděl o kontaktech mezi důstojníky vojenské rozvědky a šéfem Wagnerovců.

Rozhovor pořídili reportéři 1. května, na internetu se jeho přepis objevil v sobotu. Fragment o kontaktech mezi HUR a Prigožinem z něj redakce nejdříve odstranila, později ovšem zveřejnila celý přepis. Sám šéf Wagnerovců se informacím amerického listu vysmál. „Tyto informace mohu samozřejmě potvrdit. Před cizími tajnými službami nemáme co skrývat. S Budanovem jsem stále v Africe,“ uvedl na Telegramu.

Autoři: ,