Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Velký noční útok Rusů na Kyjev: Nejméně tři zranění, Ukrajinci zničili 6 střel Kinžal

Aktualizováno -
16. května 2023
14:07
Autor: ČTK, swp - 
16. května 2023
06:46

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajinští vojenští představitelé informují o sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty metropole Vitalije Klička si útoky přesto vyžádaly nejméně tři zraněné, média informují o dopadech trosek střel. Ruské ministerstvo obrany později podle agentury Interfax oznámilo, že při úderu střelami Kinžal zasáhly ruské síly systém protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj dnes ráno na síti Telegram uvedl, že obrana sestřelila všech 18 střel různého typu, včetně šesti moderních ruských hypersonických raket Kinžal, devíti řízených střel s plochou dráhou letu Kalibr a tří taktických raket Iskander. Rusové podle něj útočili také pomocí bezpilotních letounů, i v jejich případě hlásí ukrajinská strana zničení.

„Další neuvěřitelný úspěch ukrajinských vzdušných sil! Poslední noc naši obránci oblohy sestřelili šest ruských hypersonických střel Kinžal a 12 dalších střel,“ potvrdil informace zanedlouho na Twitteru také ministr obrany Oleksij Reznikov. Kromě ozbrojených sil poděkoval také západním partnerům, kteří Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi poskytují zbraně včetně systémů protivzdušné obrany.

Ukrajina o prvním zničení střely Kinžal vystřelené z Ruska na její území informovala v prvním květnovém týdnu. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka se to armádě povedlo díky systému Patriot, který zemi poskytli západní spojenci. Kinžaly jsou součástí řady hypersonických zbraní, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a úspěšně se vyhnout protiraketovému štítu Spojených států.

Unikátní sestřel Kinžalů?

Kinžaly jsou součástí řady hypersonických zbraní, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a úspěšně se vyhnout protiraketovému štítu Spojených států. Rusko použilo tuto zbraň ve válce poprvé právě během své invaze na Ukrajině a odpálení střel Kinžal od loňska přiznalo jen několikrát, píše agentura Reuters.

Je to poprvé, co Ukrajina hlásí zničení hned několika hypersonických střel, a pokud se to potvrdí, bude to ukázka účinnosti nově rozmístěné Západem dodané protivzdušné obrany, poznamenala agentura. Dříve byla podle ní schopnost systémů Patriot zachytit střely Kinžal pouze teoretická. Zničení šesti nadzvukových střel najednou by naznačovalo, že by mohlo jít o spolehlivou obranu, nikoli o štěstí.

Rusko po několikatýdenní pauze vzdušné útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten dnešní byl tento měsíc už osmým. „Byl výjimečný svou hustotou - maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl k němu na Telegramu šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko.

Reuters poznamenal, že Rusko nyní podniká vzdušné údery z velké vzdálenosti s nejvyšší frekvencí od začátku invaze a činí tak v době, kdy se ukrajinské síly chystají na protiofenzívu. Během zimy podnikali Rusové na Ukrajinu rozsáhlé vzdušné údery přibližně s týdenní frekvencí.

„maximální počet útočných raket v nejkratším čase“

Rusko po několikatýdenní pauze útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten dnešní byl tento měsíc už osmým. „Byl výjimečný svou hustotou - maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl k němu na Telegramu šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko.

Starosta Kličko na telegramu napsal, že padající trosky dopadly na zoologickou zahradu, jednu budovu a také na několik aut, která zapálily. Úřady v noci na dnešek obyvatele Kyjeva opakovaně varovaly a vyzvaly je, aby se uchýlili do krytů a setrvali tam do odvolání.

„Dnes nepřítel opět provedl masivní útok na Ukrajinu s nasazením různých typů střel. V posledních 24 hodinách byly zaznamenány dva raketové údery na Kosťantynivku v Doněcké oblasti, kde nepřítel použil systém protivzdušné obrany S-300. Kromě toho Ruská federace provedla 48 vzdušných úderů a více než 50 útoků s pomocí salvových raketometů,“ uvedl ukrajinský generální štáb v ranní zprávě. 

Za uplynulý den však útočily i ukrajinské vzdušné síly na ruské cíle. „V posledních 24 hodinách vzdušné síly provedly devět úderů na koncentrace ruské lidské síly a výzbroje a dalších sedm mířících na systémy protivzdušné obrany nepřítele. Dále ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly tři ruské kontrolní body, čtyři dělostřelecké jednotky a palebné pozice, jeden protiletadlový raketový komplet, pět základen elektronického boje a jeden sklad munice,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Rusko nadále soustředí své hlavní válečné úsilí na města Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka na východě Ukrajiny. Jenom za poslední den bylo hlášeno 49 přestřelek z těchto oblastí na frontové linii. Bachmut a Marjinka jsou v epicentru bojů.

Ukrajinská armáda tvrdí, že od zahájení ruské invaze loni 24. února do pondělí ukrajinské síly vyřadily z boje 199.460 ruských vojáků. Ani tyto statistiky nelze nezávisle ověřit.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Video  Noční útoky na Ukrajinu v květnu 2023 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa