Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velký noční útok Rusů na Kyjev: Nejméně tři zranění, Ukrajinci zničili 6 střel Kinžal

Aktualizováno -
16. května 2023
14:07
Autor: ČTK, swp - 
16. května 2023
06:46

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajinští vojenští představitelé informují o sestřelení všech 18 ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty metropole Vitalije Klička si útoky přesto vyžádaly nejméně tři zraněné, média informují o dopadech trosek střel. Ruské ministerstvo obrany později podle agentury Interfax oznámilo, že při úderu střelami Kinžal zasáhly ruské síly systém protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj dnes ráno na síti Telegram uvedl, že obrana sestřelila všech 18 střel různého typu, včetně šesti moderních ruských hypersonických raket Kinžal, devíti řízených střel s plochou dráhou letu Kalibr a tří taktických raket Iskander. Rusové podle něj útočili také pomocí bezpilotních letounů, i v jejich případě hlásí ukrajinská strana zničení.

„Další neuvěřitelný úspěch ukrajinských vzdušných sil! Poslední noc naši obránci oblohy sestřelili šest ruských hypersonických střel Kinžal a 12 dalších střel,“ potvrdil informace zanedlouho na Twitteru také ministr obrany Oleksij Reznikov. Kromě ozbrojených sil poděkoval také západním partnerům, kteří Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi poskytují zbraně včetně systémů protivzdušné obrany.

Ukrajina o prvním zničení střely Kinžal vystřelené z Ruska na její území informovala v prvním květnovém týdnu. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka se to armádě povedlo díky systému Patriot, který zemi poskytli západní spojenci. Kinžaly jsou součástí řady hypersonických zbraní, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a úspěšně se vyhnout protiraketovému štítu Spojených států.

Unikátní sestřel Kinžalů?

Kinžaly jsou součástí řady hypersonických zbraní, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a úspěšně se vyhnout protiraketovému štítu Spojených států. Rusko použilo tuto zbraň ve válce poprvé právě během své invaze na Ukrajině a odpálení střel Kinžal od loňska přiznalo jen několikrát, píše agentura Reuters.

Je to poprvé, co Ukrajina hlásí zničení hned několika hypersonických střel, a pokud se to potvrdí, bude to ukázka účinnosti nově rozmístěné Západem dodané protivzdušné obrany, poznamenala agentura. Dříve byla podle ní schopnost systémů Patriot zachytit střely Kinžal pouze teoretická. Zničení šesti nadzvukových střel najednou by naznačovalo, že by mohlo jít o spolehlivou obranu, nikoli o štěstí.

Rusko po několikatýdenní pauze vzdušné útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten dnešní byl tento měsíc už osmým. „Byl výjimečný svou hustotou - maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl k němu na Telegramu šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko.

Reuters poznamenal, že Rusko nyní podniká vzdušné údery z velké vzdálenosti s nejvyšší frekvencí od začátku invaze a činí tak v době, kdy se ukrajinské síly chystají na protiofenzívu. Během zimy podnikali Rusové na Ukrajinu rozsáhlé vzdušné údery přibližně s týdenní frekvencí.

„maximální počet útočných raket v nejkratším čase“

Rusko po několikatýdenní pauze útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten dnešní byl tento měsíc už osmým. „Byl výjimečný svou hustotou - maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl k němu na Telegramu šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko.

Starosta Kličko na telegramu napsal, že padající trosky dopadly na zoologickou zahradu, jednu budovu a také na několik aut, která zapálily. Úřady v noci na dnešek obyvatele Kyjeva opakovaně varovaly a vyzvaly je, aby se uchýlili do krytů a setrvali tam do odvolání.

„Dnes nepřítel opět provedl masivní útok na Ukrajinu s nasazením různých typů střel. V posledních 24 hodinách byly zaznamenány dva raketové údery na Kosťantynivku v Doněcké oblasti, kde nepřítel použil systém protivzdušné obrany S-300. Kromě toho Ruská federace provedla 48 vzdušných úderů a více než 50 útoků s pomocí salvových raketometů,“ uvedl ukrajinský generální štáb v ranní zprávě. 

Za uplynulý den však útočily i ukrajinské vzdušné síly na ruské cíle. „V posledních 24 hodinách vzdušné síly provedly devět úderů na koncentrace ruské lidské síly a výzbroje a dalších sedm mířících na systémy protivzdušné obrany nepřítele. Dále ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly tři ruské kontrolní body, čtyři dělostřelecké jednotky a palebné pozice, jeden protiletadlový raketový komplet, pět základen elektronického boje a jeden sklad munice,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Rusko nadále soustředí své hlavní válečné úsilí na města Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka na východě Ukrajiny. Jenom za poslední den bylo hlášeno 49 přestřelek z těchto oblastí na frontové linii. Bachmut a Marjinka jsou v epicentru bojů.

Ukrajinská armáda tvrdí, že od zahájení ruské invaze loni 24. února do pondělí ukrajinské síly vyřadily z boje 199.460 ruských vojáků. Ani tyto statistiky nelze nezávisle ověřit.

11:46
Dnes

Město Hradec Králové připravuje pomoc partnerskému městu Černihiv na Ukrajině, kde po středečním ruském raketovém útoku zemřelo 18 lidí a 78 lidí bylo zraněno. Hradecká radnice již kontaktovala zástupce černihivského úřadu s nabídkou pomoci. 

Hradec Králové uzavřel partnerství s Černihivem v roce 2010, ovšem města spolupracovala již před rokem 1989. Před válkou v Černihivu žilo asi 280 000 obyvatel. V roce 2022 město čelilo mohutnému ruskému ostřelování a bombardování. V březnu 2022 zřídil Hradec Králové transparentní účet na pomoc Černihivu. Tuto středu útok zasáhl 16 výškových obytných budov, nemocnici nebo školu.

„Našemu partnerskému městu jsme připraveni pomoci, jak jen to bude možné. Pokoušíme se zjistit, jaký druh pomoci je v místě nyní potřeba,“ uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády – po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že „světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích“.

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

Zobrazit celý online

Video  Noční útoky na Ukrajinu v květnu 2023 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa