Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Výjimečně silný ruský útok na Kyjev. Sestřelili jsme všechny rakety včetně nadzvukových kinžalů, hlásí Ukrajinci

Svět

  7:07aktualizováno  22:09
Rusko v noci na úterý podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Kyjev. Ukrajina informovala o sestřelení všech ruských raket, včetně nadzvukových střel Kinžal. Moskva později oznámila, že zasáhla systém protivzdušné obrany Patriot. Televize CNN ale s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele uvádí, že Rusové zřejmě poškodili jeden ze dvou dodaných Patriotů.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj v pondělí ráno na Telegramu uvedl, že obrana sestřelila všech 18 střel různého typu, včetně šesti moderních ruských hypersonických raket Kinžal, devíti řízených střel s plochou dráhou letu Kalibr a tří taktických raket Iskander.

Rusové podle něj utočili také pomocí bezpilotních letounů, i v jejich případě hlásí ukrajinská strana zničení.

„Další neuvěřitelný úspěch ukrajinských vzdušných sil! Poslední noc naši obránci oblohy sestřelili šest ruských hypersonických střel Kinžal a 12 dalších střel,“ uvedl zanedlouho na Twitteru také ministr obrany Oleksij Reznikov.

Poděkoval ukrajinským ozbrojeným silám a také západním partnerům, kteří Ukrajině bránící se ruské vojenské agresi poskytují zbraně včetně systémů protivzdušné obrany.

Tvrzení ukrajinských představitelů v úterý večer odmítl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. „Tolik kinžalů, kolik jich údajně sestřelili, jsme nevypustili,“ citovala agentura RIA Novosti ministra, který Ukrajinu obvinil, že opakovaně uvádí nesprávné počty a typy zničených střel.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle agentury TASS mimo jiné sdělil, že ruské síly v noci na úterý provedly „soustředěný úder vysoce přesnými zbraněmi dlouhého doletu“ na jednotky ukrajinské armády, sklady munice, zbraní a vojenského vybavení dodaného Ukrajině západními zeměmi.

„Cíle úderu bylo dosaženo. Všechny určené objekty byly zasaženy,“ prohlásil Konašenkov, který rovněž prohlásil, že Rusové zasáhli v Kyjevě systém Patriot.

Systém Patriot vyrobený v USA byl pravděpodobně poškozen, ale nikoli zničen, řekl nejmenovaný americký představitel televizi CNN s tím, že USA posuzují rozsah škod. Ukrajinští představitelé se odmítli vyjádřit k ruské zprávě. „Nemůžeme to komentovat. Nebudeme komentovat ruské zdroje,“ řekl mluvčí ukrajinského letectva a protivzdušné obrany Jurij Ihnat.

CNN připomněla, že Ukrajiná má aktuálně dva systémy Patriot, jeden poskytly Spojené státy, druhý společně darovalo Německo a Nizozemsko. Zatím není jasné, který z nich mohl být poškozen. Agentura AP uvedla, že její reportéři viděli úlomek, který dopadl do areálu kyjevské zoologické zahrady a na kterém bylo označení amerických firem Lockheed Martin a Boeing, zapojených do výroby raket pro systém Patriot.

Ukrajina o prvním zničení ruské střely Kinžal informovala v prvním květnovém týdnu. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka se to armádě povedlo právě díky systému Patriot.

Kinžaly patří ke zbraním, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a úspěšně se vyhnout protiraketovému štítu Spojených států. Rusko tuto zbraň poprvé použilo v boji právě na Ukrajině.

Je to poprvé, co Ukrajina hlásí zničení hned několika hypersonických střel, a pokud se to potvrdí, bude to ukázka účinnosti nově rozmístěné a Západem dodané protivzdušné obrany. Dříve byla podle ní schopnost systémů Patriot zachytit střely Kinžal pouze teoretická. Zničení šesti hypersonických střel najednou by naznačovalo, že by mohlo jít o spolehlivou obranu, nikoli o štěstí.

Rusko po několikatýdenní pauze vzdušné útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten dnešní byl tento měsíc už osmý. „Byl výjimečný svou intenzitou - maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko.

Rusko nyní podniká vzdušné údery z velké vzdálenosti s nejvyšší frekvencí od začátku invaze. Činí tak v době, kdy Ukrajinci chystají protiofenzívu. Během zimy podnikali Rusové na Ukrajinu rozsáhlé vzdušné údery přibližně v týdenních intervalech. Kyjev nyní obvykle hlásí zničení většiny ruských střel.

Autoři: ,