Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj dnes ráno na sociální síti telegram uvedl, že obrana zlikvidovala všech 18 střel různého typu: šest moderních ruských hypersonických raket Kinžal, devět řízených střel s plochou dráhou letu Kalibr a tři taktické rakety Iskander. Rusové podle něj utočili také pomocí bezpilotních letounů, i v jejich případě hlásí ukrajinská strana zničení. O stejném počtu sestřelených ruských střel pak na twitteru psal ministr obrany Oleksij Reznikov.

Válkou zničený ukrajinský Bachmut
Informace za Bachmut: Prigožin nabídl Kyjevu prozrazení ruských pozic, píše list

Tvrzení ukrajinských představitelů o šesti sestřelených kinžalech večer odmítl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. „Tolik kinžalů, kolik jich údajně sestřelili, jsme nevypustili,“ citovala agentura RIA Novosti ministra, který Ukrajinu obvinil, že opakovaně uvádí nesprávné počty a typy zničených střel.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle agentury TASS mimo jiné sdělil, že ruské síly v noci na úterý provedly „soustředěný úder vysoce přesnými zbraněmi dlouhého doletu“ na jednotky ukrajinské armády, sklady munice, zbraní a vojenského vybavení dodaného Ukrajině západními zeměmi. „Cíle úderu bylo dosaženo. Všechny určené objekty byly zasaženy,“ prohlásil Konašenkov, který rovněž prohlásil, že Rusové zasáhli v Kyjevě systém Patriot.

Systém Patriot vyrobený v USA byl pravděpodobně poškozen, ale nikoli zničen, řekl nejmenovaný americký představitel televizi CNN s tím, že USA posuzují rozsah škod. Ukrajinští představitelé se odmítli vyjádřit k ruské zprávě. „Nemůžeme to komentovat. Nebudeme komentovat ruské zdroje,“ řekl mluvčí ukrajinského letectva a protivzdušné obrany Jurij Ihnat.

Ukrajinští vojáci v boji proti ruským agresorům
Otce rodiny zabil v boji s Rusy tank. Pozůstalým začal boj s byrokracií

CNN připomněla, že Ukrajina má aktuálně dva systémy Patriot - jeden poskytly Spojené státy, druhý společně darovalo Německo a Nizozemsko. Zatím není jasné, který z nich mohl být poškozen. Agentura AP uvedla, že její reportéři viděli úlomek, který dopadl do areálu kyjevské zoologické zahrady a na kterém bylo označení amerických firem Lockheed Martin a Boeing, zapojených do výroby raket pro systém Patriot.

Ukrajina o prvním zničení ruské střely Kinžal informovala v prvním květnovém týdnu. Podle velitele ukrajinského letectva Mykoly Oleščuka se to armádě povedlo právě díky systému Patriot.

Obnovení vzdušných útoků

Kinžaly patří ke zbraním, které ruský prezident Vladimir Putin představil v roce 2018, kdy tvrdil, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a úspěšně se vyhnout americkému protiraketovému štítu. Rusko tuto zbraň poprvé použilo v boji právě na Ukrajině.

Je to poprvé, co Ukrajina hlásí zničení hned několika hypersonických střel; pokud se to potvrdí, bude to ukázka účinnosti nově rozmístěné a Západem dodané protivzdušné obrany, poznamenala agentura Reuters. Dříve byla podle ní schopnost systémů Patriot zachytit střely Kinžal pouze teoretická. Zničení šesti hypersonických střel najednou by naznačovalo, že by mohlo jít o spolehlivou obranu, nikoli o štěstí.

Ukrajinští vojáci nedaleko Bachmutu
Boj chytrostí. Ukrajinci dohání převahu Rusů i drony a raketami z garáže

Rusko po několikatýdenní pauze vzdušné útoky proti Kyjevu obnovilo koncem dubna. Ten úterní byl tento měsíc už osmý. „Byl výjimečný svou intenzitou - maximální počet útočných raket v nejkratším čase,“ uvedl šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko. Reuters poznamenal, že Rusko nyní podniká vzdušné údery z velké vzdálenosti s nejvyšší frekvencí od začátku invaze.