Na uplynulou sezonu budu vždy rád vzpomínat, říká Tomáš Dzurik

16.05.2023 / Jaroslav Wollmann

Jako hlavní trenér vedl kategorii mladších žáků A. Tomáš Dzurik se v následujícím rozhovoru ohlíží za uplynulou sezonou, kterou hodnotí velmi pozitivně a bude na ní dlouho vzpomínat.

Jak byste zhodnotil sezonu?
Skvělá sezona, na kterou budu vždy rád vzpomínat! I přes nekomfortní podmínky a různé klubové peripetie se nám dle mého názoru dařil rozvoj hráčů z individuálního i týmového hlediska! Sešla se skvělá skupina dětí, které vždy vzorově trénovali a odměnou jim je titul Mistra ČR, na který budou moc vzpomínat i za mnoho let!

Byl nějaký hráč či hráči kteří vás svým výkonem potěšili či naopak zklamali?
Všichni mě potěšili tím, jak poctivě pracovali v trénincích i zápasech a byli skvělá parta! Nebudu vyzdvihovat jedince, ale celý tento tým! Za moji třináctiletou trenérskou kariéru se ročník 2011 řadí k ročníku 2005 a 2003 mezi ty nejlepší v poslední dekádě Dukly jak po hokejové, tak charakterové stránce! Byla radost všechny trénovat!

Ze kterého zápasu či zápasů jste měl největší radost či naopak jste byl velice zklamán?
Vyhráli jsme téměř všechny duely v sezoně a těžce se vybírá, kdy kluci měli několik výborných výkonů na vítězném turnaji o pohár hejtmana Kraje Vysočina, v soutěži Malá liga či v Žákovské lize, ale pro mě nejvíc byly zápasy na závěrečném turnaji o Mistra ČR, jelikož zápasy play-off v této kategorii nejsou moc často k vidění a už tam byla nějaká lehčí nervozita či tíha okamžiku a tyto zápasy, čtvrtfinále se Slavií Praha, semifinále s Hradcem Králové či finále se Spartou ve mně zanechali největší stopu!

Sezona byla bez nadstavby. Je to pro Vás takto lepší?
Vždy záleží, jaké máte soupeře a jak mají kvalitní ročník. U žáků jsem zastánce nadstavby, ale my díky poloze ve středu republiky máme to štěstí, že ať hrajeme se soupeři z Jihomoravského, Královehradeckého či Jihočeského kraje, tak všude se najdou kvalitní týmy a každý rok máme kvalitní soutěž! Letos byli velice těžcí soupeři Kometa Brno a Havlíčkův Brod, k tomu v druhém sledu Znojmo a Warriors Brno, kteří dokázali hodně potrápit. Do toho několik utkání Malé ligy či kvalitní turnaje, které jsme klukům zajistili, čímž nás absence nadstavby nemusela mrzet. Celkem jako tým jsme sehráli téměř šedesát utkání, kdy více jak polovina byla jich byla proti kvalitním soupeřům.

Je v dané kategorie nějaký hráč, o kterém se už teď dá říci, že má talent a mohl by to dotáhnout daleko?
Kluků ročníku 2011 není početně mnoho, ale několik želízek v ohni zde je. Letos je čeká přechod do starších žáků, přijde brzy období puberty a fyzických rozdílů, poté skoky do dorostu, juniorů či do chlapů. Je to dlouhá cesta a nyní jsou kluci asi tak ve druhé etapě Tour de France a čeká je ještě mnoho práce a překážek! My se jim budeme snažit maximálně pomoc! Víme, že náš tréninkový proces je úspěšný a máme spousty odchovanců v extralize či reprezentacích, kdy například nyní tři roky po sobě jsme měli na MS U20 odchovance, tři mladíci již naskakují dokonce za mužskou reprezentaci nebo na MS U18 jsme měli taktéž dvojité zastoupení kluků, které jsme vedli mnoho let a vždy je skvělé to sledovat! Když budou kluci odevzdávat ze sebe maximum, tak určitě opět budeme o některých slyšet či se na ně také dívat v TV!

Je rozdílný přístup, když máte v týmu holky? Jak je vlastně kluci berou?
Není to rozdílné v tom, jestli je to holka nebo kluk, ale v tom, jaké je konkrétní dítě povahově! A Verča je super holka, kterou kluci berou jako parťáka a ona letos výrazně k pozitivnímu změnila svůj přístup k tréninku a stala se z ní během sezóny špičková brankářka a vůbec jeden z nejlepších gólmanů ČR ve své kategorii! A jediný trochu rozdíl byl v tom, že to je "naše Verča" a nikdo ze soupeřů ať se k ní nezkouší ani přibližovat, dorážky či sekání bylo naprosto nepřípustné a kluci si ji svědomitě chránili! (smích)

Pro hráče je jistě důležité i studium, stalo se, že by někdo nehrál kvůli studijním výsledkům nebo se k výsledkům na základní škole nepřidává taková váha?
Jsme ve spojení s učiteli na ZŠ Seifertova a nikdo z letošního týmu neměl problémy kvůli studijním výsledkům a nakonec ani kvůli chování, kdy jeden mírný náznak jsme po domluvě s paní učitelkou podchytili a včasnou domluvou se vše vyřešilo.

Jak probíhá letní příprava v žákovských kategoriích a podle jakého klíče se hráči řadí, za jakou třídu budou hrát?
Ročník 2011 přechází do starších žáků, kde bude tvořit společnou kategorii s ročníkem 2010. V přípravném období trénujeme všichni starší žáci společně, kdy výkonnostní úroveň kluků sice známe po několik let, ale různě se to vyvíjí a do září je dlouhá doba a někdy během půl roku někdo vyskočí fyzicky či mentálně, začne tvrději na sobě pracovat či naopak a může k nějakým posunům poté docházet, takže máme nastavené společné trénování, kdy si kluky různě dělíme na tréninku na několik skupinek. Od měsíce srpna jdeme na led a kluky si prvotně rozdělíme na A-tým a B-tým a takto samostatně trénují s tím, že denně s kolegy řešíme různé hráče, jejich výkonnost a případné posuny atd. Někteří hráči mají svojí kvalitou místo v A-týmu, někdo "pendluje" mezi týmy či někteří hráči mají současnou výkonnost na B-tým.

Kde budete působit v sezoně 2023/24?
Budu nadále trenérem starších žáků "A", kde drtivou většinu kluků jsem již trénoval a těším se na návaznost práce s nima. K tomu také mladší žáky "A", kde naopak se budeme s většinou kluků "poznávat" a věřím, že z kluků 2012/2013 se nám opět podaří složit kvalitní tým a bude radost s kluky pracovat.

Děkuji za rozhovor