Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Ukrajina převzala u Bachmutu iniciativu. Asi ho teď nezískáme, uznal Prigožin

Ukrajinští vojáci střílejí z děla u Bachmutu, města na východě země, kde probíhají prudké boje proti ruským silám. (12. května 2023) foto: ČTK

Ukrajinci převzali iniciativu a ve čtvrtek dosáhli v útočných operacích v okolí Bachmutu takticky významných úspěchů, píše americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajina také v noci opět čelila ruským útokům. Ve městě Kryvyj Rih na jihu země či v Rivne a Lvově na západě byly slyšet výbuchy. Protivzdušná obrana sestřelila 16 z 22 dronů Šáhed íránské výroby včetně všech letících na Kyjev a tři ze šesti střel s plochou dráhou letu Kalibr.
  7:07aktualizováno  10:36

Zprávy o dílčích úspěších ukrajinských sil u Bachmutu přicházejí už řadu dní, informují o nich Ukrajinci. Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin podle agentury Reuters přiznal, že se jeho silám toto město zřejmě v příštích dnech dobýt nepodaří.

„Bachmut stále nebyl dobyt,“ uvedl Prigožin v hlasové zprávě zveřejněné na Telegramu. „Je nepravděpodobné, že se ho zítra nebo pozítří povede získat,“ doplnil šéf Wagnerovců. Rusko se Bachmut snaží dobýt už řadu měsíců. Velkou část ruských jednotek tam tvoří právě Prigožinovi žoldnéři. Reuters tuto bitvu označuje za nejdelší a nejkrvavější z celé války na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo svou invazí loni v únoru. Ruské síly podle nedávného Prigožinova prohlášení obsadily přes 95 procent města.

Ukrajinští obránci se však nevzdávají a v poslední době představitelé ukrajinských ozbrojených sil informují o dílčích územních ziscích při protiútocích, zejména na křídlech u Bachmutu. Kyjev v uplynulých dnech uvedl, že ukrajinské jednotky zesílily tlak na ruské síly severně a jižně od města.

To ve své poslední zprávě do jisté míry potvrzuje také americký ISW, který se odvolává na ukrajinské armádní představitele, ale také ruské vojenské blogery a Prigožina. „Několik ruských vojenských blogerů tvrdilo, že ukrajinské síly prorazily ruské obranné linie jižně a jihozápadně od obce Ivanivske (asi šest kilometrů západně od Bachmutu) a severozápadně od Kliščijivky (šest kilometrů jihozápadně od Bachmutu),“ píše mimo jiné institut.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla, že invazní jednotky se snaží znovu získat území, které kolem Bachmutu ztratily, ale ukrajinští obránci jejich snahy odrážejí. Rusové získali určité území uvnitř samotného města, ale nemají ho pod kontrolou a boje pokračují, uvedla Maljarová podle Reuters v televizi.

Ukrajinský generální štáb ve svém ranním přehledu o vývoji bojů píše, že Rusové nadále soustředí své válečné úsilí u Bachmutu, Lymanu, Avdijivky a Marjinky v Doněcké oblasti. V Bachmutu podle něj invazní armáda pokračuje v útočných operacích a vojáci svádí o město těžké boje.

Britské ministerstvo obrany se ve své poslední zprávě o vývoji bojů věnuje čtvrtečním informacím o vykolejení vlaku s obilím u Simferopolu na ukrajinském poloostrově Krym, který v roce 2014 v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Rusko. Podle krymské železniční společnosti souprava vykolejila „v důsledku zásahu nepovolaných osob do železničního provozu“. Telegramový kanál Baza psal o explozi na trati v tomto regionu.

Havárie zablokovala železniční trať do přístavu Sevastopol, kde má základnu ruská Černomořská flotila, poznamenal britský resort obrany. „Rusko přikročí k rychlé opravě, ale incident naruší dodávky zásob a potenciálně také zbraní, jako jsou řízené střely Kalibr Černomořské flotile,“ píší Britové. Jakákoliv sabotáž v tomto regionu také podle nich zvýší obavy Kremlu ohledně jeho schopnosti chránit další klíčovou infrastrukturu na Krymu. „Poloostrov si zachovává zásadní psychologickou a logistickou roli v umožnění ruské války na Ukrajině,“ domnívá se britské ministerstvo.

Další útoky na Kyjev

Agentura Unian připomíná, že Kyjev zažil za 19 květnových dní už desátý ruský nálet, přičemž od předchozího útoku neuplynulo ani 24 hodin.

V Kryvém Rihu přivodily ruské útoky zranění dvěma lidem a poškodily administrativní budovu a průmyslový podnik, uvedl šéf vojenské správy v Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak na Telegramu.

„Kryvyj Rih. Výbuchy, Nic nefoťte a netočte a nedávejte to na internet. Dbejte na bezpečí svých blízkých. Letecký poplach trvá,“ varoval předtím Oleksandr Vilkul z oblastní správy.

Ruské síly podle úřadů v Kyjevě také v několika vlnách zaútočily pomocí dronů íránské výroby na hlavní město. Zprávy o zraněných nebo vážnějších škodách z metropole nejsou.

„Zůstaňte v krytech až do odvolání,“ nařídil šéf vojenské správy v Kyjevě Serhij Popko. Rusové se podle médií touto taktikou zřejmě pokoušejí vyčerpat protivzdušnou obranu chránící hlavní město a ovlivnit psychiku obyvatel Kyjeva.

Ve Lvově drony cílily na „objekt kritické infrastruktury“, sdělil na Telegramu starosta Andrij Sadovyj. O jaký objekt šlo, ale nepřiblížil. Při útocích na Lvov podle něj nikdo nebyl zraněn.

Agentura Unian připomněla, že letecký poplach byl vyhlášen už ve čtvrtek večer poté, co odstartoval ruský letoun MiG-31, který je nosičem hypersonických střel Kinžal. O noc dříve Rusové napadli Kyjev a několik oblastí. Ukrajinská protivzdušná obrana hlásila sestřelení 29 z 30 střel s plochou dráhou letu, které Rusové na Ukrajinu vyslali.

Zatímco se Ukrajina připravuje na dlouho očekávanou protiofenzivu, Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo své vzdušné údery. Po úterních útocích ukrajinská strana informovala o sestřelení šesti ruských hypersonických střel Kinžal.

Moskva popřela, že by jich tolik na Ukrajinu vypustila, a naopak oznámila zásah systému protivzdušné obrany Patriot dodané Kyjevu západními spojenci. Pentagon ve čtvrtek uvedl, že způsobená škoda již byla opravena.

16. května 2023

Autoři: ,