Už proti Švýcarsku by se měl v českém dresu představit druhý z náhradníků Radim Zohorna

Až v neděli večer od 19:20 nastoupí čeští hokejisté k dalšímu zápasu na MS v Rize a Tampere proti Švýcarsku, měl by být na ledě při tomto zápase i Radim Zohorna, poslední posila nahrazující zraněné hokejisty. Tohoto forvarda už český realizační tým totiž ještě před jeho přistáním v Rize, kam zamířil z Toronta. 

Připomeňme, že prvním náhradníkem v národním týmu na letošním MS se stal Radan Lenc, jenž už se představil v dějišti šampionátu v sobotu v poledne v zápase s Norskem. Český realizační tým sáhl po Lencovi s Radimem Zohornou poté, co se zranili útočníci Filip Chytil a Lukáš Sedlák a poté, co tak tedy využili nového pravidla Mezinárodní hokejové federace IIHF. 

"Radim by měl přistát po jedné hodině (v neděli) a večer by měl hrát, pokud všechno proběhne hladce a nebude mít letadlo nějaké zpoždění, nebo se mu někde nezatoulá bagáž," nechal se během nedělního dopoledne, kdy měl český tým na programu rozbruslení, slyšet jeden z asistentů Libor Zábranský. 

Švýcarsko bude v neděli večer dosud nejsilnějším soupeřem v rámci skupiny B, jelikož země helvétského kříže ještě dosud ani jednou neprohráli a to ani naposledy s Kanadou. Protože Češi ztrácejí na vedoucí Švýcary dva body, bude se tak jednat o duel o první místo ve skupině. V úterý odpoledne pak Češi nastoupí k poslednímu duelu ve skupině proti Kanadě. 

Přestože Zohorna zažije vzhledem k cestování z Toronta možná nepříjemný časový posun, podle Zábranského by nic nemuselo bránit tomu, aby novic ihned nastoupil do práce. "Věřím, že to zvládne. Jet lag přijde možná zítra. Ti, co zažili přesuny, tak to vědí. Samozřejmě je u nás nejzkušenější názor (asistenta trenéra) Martina Erata, ten jednoznačně doporučoval okamžité hození do zápasu. Myslím, že pro Radima by to bylo to nejlepší a pak se soustředit na další utkání. Není na co čekat,“ myslí si Zábranský. 

Naposledy stál Zohorna na bruslích v noci na čtvrtek českého času, kdy s jeho klubem Toronto Marliesskončil ve finále play-off Severovýchodní divize AHL. Poté, co se tane součástí týmu v Rize po jeho příletu, se nejprve pobaví s realizačním týmem o tom, jaká bude jeho role. "Martin s ním mluvil, než nastoupil do letadla. Ale Kari s ním samozřejmě musí promluvit, vysvětlit mu herní plán a podle toho se určí jeho role v utkání. Ale počítáme s ním na centra," prozradil k tomu Zábranský. 

Ten si je vědom, že je proti Švýcarům nečeká rozhodně nic jednoduchého, zvlášť když soupeře posílili hráči z NHL a z této zámořské soutěže tak mají v kádru následující hokejisty: Nina Niederreitera z Winnipegu, Kevina Fialu z Los Angeles, Nica Hischiera z New Jersey, dalšího útočníka Denise Malgina z Colorada a obránce Janise Mosera z Arizony a Jonase Siegenthalera z New Jersey. Nina Niederreitera z Winnipegu. "Neprohráli, převádějí výborný hokej. Mají ho založený na aktivním napadání, výborném bruslení a rychlém otáčení hry. Náš plán je jasný – vnutit soupeři naši hru. Opět mít to nasazení a bojovnost, bloky střel. To, že jsme nikoho nepouštěli do slotu ani do předbrankového prostoru a beci to před brankou čistili. S tím věřím, že uspějeme. Kluci byli samozřejmě po zápase zaledovaní, protože těch 26 (zblokovaných) střel muselo bolet, ale to k tomu patří," připomněl Zábranský statečnost obránců při posledním zápase s Norskem. 

Ten pak věří, že do dalších zápasů bude moct realizační tým počítat i s centrem Danielem Voženílkem, jenž byl v duelu s Norskem přísně vyloučen na pět minut plus do konce utkání. "Nepočítáme s tím, že by dostal nějaký distanc," zakončil Zábranský. 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy