Základní údaje

 

 
 

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST V LOVČICÍCH

 

Farnost patří do královéhradecké diecéze, vikariátu královéhradeckého.

Administrátorem (duchovní správcem) farnosti je Mgr. Ing. Arnošt Vidourek, Dr., děkan z Chlumce nad Cidlinou. Materiální správou a službou jáhna farnosti je pověřen PaedDr. Vladimír Beňo. V duchovní službě také působí výpomocný duchovní - páter Václav Netuka (oba bydlí na faře v Lovčicích).

Farnost využívá ke svým pastoračním aktivitám kostel sv. Bartoloměje a faru s pastorační místností.

Dnešní kostel, stojící na místě staršího dřevěného kostela, byl slavnostně vysvěcen v roce 1714. Ke kostelu patří přilehlá zvonice.

V kostele se konají pravidelně bohoslužby. K významným dům farnosti patří zejména slavení velikonočních a vánočních svátků; poutní slavnost (měla by se slavit  v neděli po svátku sv. Bartoloměje 24.8. ale podle místní tradice se slaví na slavnost Božího těla - což je pohyblivý termín 10. týden po Velikonocích), slavnost posvěcení chrámu (první neděle v září).

K aktivitám farnosti patří pravidelné setkávání dětí, manželů a rodin, biblické hodiny a modlitební setkání.

Farnost každoročně organizuje farní výlety (víkend v květnu - poutní místa v ČR; víkend v lednu - zimní pobyt rodin na horách), farní dny, setkávání na farní zahradě...

Pro zájemce o tematiku manželství a rodičovství pořádáme tzv. rodinné kurzy (Příprava na manželství, Manželské večery a Výchova dětí). 

Kromě pastoračních aktivit se v kostele pravidelně uskutečňují kulturní akce - v rámci Noci kostelů; koncerty (adventní, poutní, posvícenské...); umělecké programy ve spolupráci se Základní uměleckou školou v Novém Bydžově.

 
Zodpovídá: PaedDr. Vladimír Beňo
Vytvořeno / změněno: 19.5.2010 / 19.5.2010
 

 

Kontakt

Obec Lovčice / Obecní úřad Lovčice
Lovčice 185
503 61 Lovčice u Nového Bydžova
Tel.: 495 498 460
E-mail: obec@lovcice.eu
IČO: 00269077

Podrobný kontakt


Kde nás najdete

Mapa

Napište nám

Informace o zpracování osobních údajů


Vybrali jsme

 

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Informace v patě

web & design , redakční systém