Hlavní obsah

Útok Rusů na Rusko? Jdeme vás osvobodit, vzkazují legie přeběhlíků lidem v Bělgorodské oblasti

Aktualizováno

Jednotky ruských dobrovolníků, které tvrdí, že pod praporem Legie svobodného Ruska a Ruského dobrovolnického korpusu (RDK) bojují na straně Ukrajinců, vyzvaly obyvatele příhraničních regionů Ruské federace, aby se připravili na nadcházející útoky a nekladli odpor. O akci Rusů informovala také ukrajinská rozvědka.

Foto: Twitter

Otisk z prohlášení Legie svobodného Ruska

Článek

„Cílem operace je vytvoření ,bezpečnostního pásu‘ a stojí za ním představitelé Legie svobodného Ruska a Ruského dobrovolnického korpusu (RDK). Účastní se jej výhradně občané Ruska,“ prohlásil Andrij Jusov z ukrajinské vojenské rozvědky.

„Ruský dobrovolnický korpus, jehož dobrovolníci bojují na straně Ukrajiny, a Legie svobodného Ruska oznámily, že osvobodily obec Kozinka v Bělgorodské oblasti. A vyzvaly obyvatele příhraničních regionů, aby zůstávali doma,“ tvrdí ruští bojovníci na Telegramu.

„Jsme stejní Rusové jako vy, jsme stejní lidé jako vy, chceme, aby naše děti žily v míru a byly svobodnými lidmi,“ vysvětluje v úvodu videa ozbrojený muž v maskáčové uniformě, který hovoří jménem Legie svobodného Ruska.

„Vaše podpora je tím, co nám každý den připomíná náš konečný cíl na Rudém náměstí. Buďte smělí a nebojte se, protože se vracíme domů. Rusko bude svobodné!“ uzavřel.

Gubernátor hovoří o ukrajinských diverzantech

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že se na území Grajvoronského okruhu pohybuje skupina diverzantů. Má podle něj jít o výzvědnou skupinu ukrajinské armády.

O skupině Legie svobodného Ruska se hovoří už od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, byť se k ní Ukrajina nehlásí. Kyjev popřel, že by součástí ukrajinské armády byla ruská legie. Má jít o legionářskou jednotku ruských občanů a dezertérů, kteří se rozhodli bojovat na ukrajinské straně, píší ukrajinská média.

Boj o Bachmut a očekávání protiofenzivy

Informace o útocích na ruském území přicházejí poté, co Rusové v sobotu oznámili, že definitivně dobyli Bachmut, a uznali to i Ukrajinci, byť v pondělí přišli s tím, že zatím nejkrvavější bitva války ještě nekončí.

Zároveň s informacemi o pádu Bachmutu se na sociálních sítích i v médiích vyrojily spekulace o tom, že by mohlo být dobytí města impulsem k převzetí iniciativy Ukrajinci a k zahájení dlouho očekávané protiofenzivy.

Kamera zachytila explozi bomby, kterou si Rusové shodili na Bělgorod

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám