Západoruská Belgorodská oblast v úterý zrušila režim protiteroristické operace, který zavedla v pondělí v souvislosti s bojem proti jednotkám, které na její území pronikly z Ukrajiny. Na telegramu o tom informoval gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov, podle kterého při útoku přišel o život jeden civilista. Ruské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že se ruským silám podařilo "diverzanty" zatlačit zpátky za hranice. Více než 70 útočníků při tom zahynulo, citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva. Podobné zprávy z bojiště není možné nezávisle ověřit.

Ukrajina už dříve odmítla, že by měla s událostmi v Belgorodské oblasti něco společného. Podle představitelů Kyjeva jde o operaci ruských partyzánů.

"Rozhodli jsme o zrušení prvního režimu protiteroristické operace na území Belgorodské oblasti," uvedl na telegramu Gladkov. Speciální režim znamenal dočasná omezení a opatření, včetně kontrol dokladů místních obyvatel nebo umožnění jejich přesunu, kontrol telefonních rozhovorů nebo omezení dopravy.

"Diverzanti, kteří napadli Belgorodskou oblast, byli zablokováni a poraženi," uvedlo předtím ruské ministerstvo obrany. Ještě dopoledne nicméně podle Gladkova v oblasti pokračovaly střety. "Zbytky nacionalistů byly zahnány zpátky na území Ukrajiny, kde budou neustále ostřelováni do té doby, než budou definitivně zlikvidováni. Zlikvidováno bylo přes 70 ukrajinských teroristů, čtyři vojenská obrněná auta a pět pick-upů," dodalo ruské ministerstvo obrany.

List Kommersant s odvoláním na ruské bezpečnostní složky uvedl, že při pondělním útoku v Belgorodské oblasti zahynuli dva ruští vojáci a čtyři další jsou zranění.

Gladkov také na telegramu odmítl spekulace o tom, že diverzanti vstoupili do vesnic Bogun-Gorodok či Capovka západně od hraničního přechodu v Kozince, podle něj zmíněné obce ostřelovala ukrajinská armáda. V Kozince podle něj "rukou ukrajinských ozbrojených sil" zahynul jeden civilista.

Jak na twitteru uvedl zpravodaj listu Financial Times na Ukrajině Christopher Miller, podařilo se mu spojit s Denisem Nikitinem, který velí Ruskému dobrovolnickému sboru, jedné z jednotek, která se vniknutí na území Belgorodské oblasti účastnila. Podle něj operace v Belgorodu stále pokračuje.

Ruská Belgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se v pondělí stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských "sabotážních skupin". Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikly oddíly ruských dobrovolníků, konkrétně mělo jít o ruské občany z Legie Svoboda Rusku a právě Ruského dobrovolnického sboru, který od loňského léta bojuje jako součást ukrajinských ozbrojených sil.

"Legie a Ruský dobrovolnický sbor pokračují s osvobozováním Belgorodské oblasti! (...) V Belgorodské oblasti vládne panika, částečně je tu organizovaná evakuace, ale převážně jde o spontánní útěk," napsala na telegramu Legie Svoboda Rusku.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.