Hlavní obsah

Ruští přeběhlíci překvapivě útočí v Rusku. Vytvářejí bezpečnostní pás, tvrdí Kyjev

• Aktualizováno

Cílem pondělních útoků ruských legionářů bojujících proti Putinovu režimu v Bělgorodské oblasti je podle ukrajinské rozvědky vytvoření nárazníkového pásu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov hovoří o útoku ukrajinských sabotérů s cílem odvrátit pozornost od ztráty Bachmutu. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak mluví o akci partyzánů. O útocích už byl každopádně zpraven i ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Profimedia.cz

Prapor Legie svobodného Ruska

Článek

„Ano, dnes Ruský dobrovolnický korpus (RDK) a Legie svobodného Ruska sestávající z občanů Ruské federace zahájily operaci, jejímž cílem je osvobodit tato území Bělgorodské oblasti od takzvaného režimu Putina a vytlačit protivníka. Vytvořit určitý bezpečnostní pás pro ochranu ukrajinského civilního obyvatelstva,“ prohlásil Andrij Jusov z ukrajinské vojenské rozvědky podle agentury Unian.

Gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov prohlásil, že ve vesnici Golovčino jednotky zaútočily na administrativní budovu. Místní správa uvedla, že bylo zraněno osm lidí. Informační kanál Shot na platformě Telegram s odkazem na svůj zdroj napsal, že ruské složky zabily 39 „diverzantů“. Podle některých ruských zdrojů jsou z příhraničních vesnic evakuováni lidé.

Ruská oficiální místa informují o průniku ukrajinských sabotážních a průzkumných sil, mlčí však o tom, že by mělo jít o ruské občany. Deník Kommersant nicméně Rusy v roli útočníků zmiňuje. Narozdíl od stanice RT.com. Ta uvedla, že „ukrajinští diverzanti v bělgorodské vesnici Gore-Podole obsadili kulturní dům.“

Foto: Novinky

Mapa území, kde mají operovat ruští bojovníci proti putinovskému režimu

Ruští přeběhlíci ve středu zveřejnili video zachycující je před cedulemi obcí Ljubimovka (Bělgorodská oblast), Bezljudovka a Čuroviči (v Brjanské oblasti). Podle dřívějších vyjádření Gladkova byly ostřelovány také obce Antonovka, Kozinka, Zamostje a Grajvoron, kde střely údajně zasáhly dopravní podnik. Informaci o zraněných Gladkov popřel.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na Twitteru napsal, že se jedná o akci ruské gerilové skupiny. „Jedinou hybnou silou v totalitní zemi utažených šroubů je vždy ozbrojené gerilové hnutí. Ukrajina se zájmem sleduje dění v ruské Bělgorodské oblasti a mapuje situaci, ale nemá s ní nic společného. Jak je známo, tanky se prodávají v každém ruském obchodě a podzemní partyzánské skupiny se skládají z ruských občanů,“ napsal na Twitteru Podoljak.

O skupině Legie svobodného Ruska se hovoří už od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, byť se k ní Ukrajina nehlásí. Kyjev popřel, že by součástí ukrajinské armády byla ruská legie. Má jít o legionářskou jednotku ruských občanů a dezertérů, kteří se rozhodli bojovat na ukrajinské straně, píší ukrajinská média.

Útok Rusů na Rusko? Jdeme vás osvobodit, vzkazují legie přeběhlíků lidem v Bělgorodské oblasti

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám