Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zahnali jsme sabotéry z Belgorodska zpět na Ukrajinu, tvrdí Rusko

Svět

  14:21aktualizováno  19:27
Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vytlačilo „sabotérské“ síly, které údajně zaútočily v Belgorodské oblasti zpět na Ukrajinu, sedmdesát jejich příslušníků podle úřadu padlo. Ruské tvrzení nelze nezávisle doložit. Moskva obviňuje z vpádu vojáků na své území Ukrajinu, Kyjev popírá, že by s incidentem měl cokoliv společného. K akci se přihlásily proukrajinské ruské oddíly.

Ruská Belgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů v pondělí vyvolal vpád ukrajinských „sabotážních skupin“, které pronikly přes hranice Ruska a Ukrajiny. „Diverzanti, kteří napadli Belgorodskou oblast, byli zablokováni a poraženi,“ uvedlo ruské ministerstvo. Ještě dopoledne nicméně podle tamního gubernátora v oblasti pokračovaly střety.

„Zbytky nacionalistů byly zahnány zpátky na území Ukrajiny, kde budou neustále ostřelováni do té doby, než budou definitivně zlikvidováni. Zničeno bylo přes 70 ukrajinských teroristů, čtyři vojenská obrněná auta a pět pick-upů,“ dodalo ruské ministerstvo obrany.

Správa Belgorodské oblasti později oznámila, že zrušila režim protiteroristické operace zavedený v pondělí. „Přijali jsme rozhodnutí o zrušení prvního režimu protiteroristické operace na území Belgorodské oblasti,“ napal gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov. Speciální režim znamenal dočasná omezení a opatření, včetně kontrol dokladů místních obyvatel.

List Kommersant s odvoláním na ruské bezpečnostní složky uvedl, že při pondělním útoku v Belgorodské oblasti zahynuli dva ruští vojáci a čtyři další jsou zranění.

Gladkov také na telegramu odmítl spekulace o tom, že diverzanti vstoupili do vesnic Bogun-Gorodok či Capovka západně od hraničního přechodu v Kozince, podle něj ale zmíněné obce ostřelovala ukrajinská armáda. V Kozince podle něj „rukou ukrajinských ozbrojených sil“ zahynul jeden civilista.

Jak nicméně na Twitteru uvedl zpravodaj listu Financial Times na Ukrajině Christopher Miller, podařilo se mu spojit s Denisem Nikitinem, který velí Ruskému dobrovolnickému sboru, jedné z jednotek, které se akce účastní. A podle něj operace v Belgorodu stále pokračuje.

„Legie a Ruský dobrovolnický sbor pokračují s osvobozováním Belgorodské oblasti! (...) V Belgorodské oblasti vládne panika, částečně je tu organizovaná evakuace, ale převážně jde o spontánní útěk,“ napsala na telegramu Legie Svoboda Rusku.

Britská rozvědka v pravidelném situačním přehledu upozornila, že Moskva zřejmě útoků v pohraničí využije k posílení oficiálního výkladu, že je Rusko obětí války. Vážné znepokojení nad přeshraničním vpádem dal najevo Kreml. Rusko podle mluvčího tažení na Ukrajině zahájilo právě proto, aby takovým vpádům zabránilo, ale bude nutné vyvinout další úsilí, aby se incidentům předešlo.

Dění v Belgorodské oblasti vyvolalo v ruském informačním prostoru „paniku“ a „šok“, soudí analytici z amerického Institutu pro studium války (ISW), podle nichž útok přes hranice překvapil ruské komentátory.

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvádí, že ruské síly se mezi 19. a 22. květnem velmi pravděpodobně střetly s „partyzány“ na nejméně třech místech v Belgorodské oblasti poblíž ukrajinských hranic. Jejich identita zůstává nepotvrzená, k odpovědnosti se ale již dříve přihlásily ruské skupiny vystupující proti režimu Svoboda Rusku a Ruský dobrovolnický sbor.

„Rusko téměř jistě využije těchto incidentů k podpoře oficiálního výkladu, že je obětí války,“ předpověděl Londýn. Upozornil současně, že Rusko čelí ve svých pohraničních regionech stále závažnějším bezpečnostním hrozbám v podobě ztrát bojových letadel, útoků improvizovaných výbušných zařízení na železniční tratě a nyní i přímých partyzánských akcí.

Autoři: ,