Aktivista se lepí k autům kvůli klimatu: Rozbíjí nám to rodiny, ale jde o přežití

"Chceme dosáhnout toho, aby politici převzali odpovědnost za naši budoucnost a budoucnost našich dětí. Nejsme 'v pohodě' s tím, že štveme normální lidi," vysvětluje klimatický aktivista Arne Springorum, proč v boji za klima blokuje dopravu v Praze i jiných metropolích. Kdo si myslí, že takový způsob protestu je kontraproduktivní, se podle něj mýlí. Proč? A kam až chtějí aktivisté zajít?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci. Jaká byla jeho hlavní témata?

0:44-2:37 Jak cestuje na protesty klimatický aktivista Arne Springorum a proč strávil dva dny ve vazební cele v Berlíně?

2:37-4:43 Proč opustil dráhu podnikatele a dal se na cestu radikálního aktivismu? Jak často se dostal do střetu se zákonem a proč svůj aktivismus nevnímá jako sport?

4:43-10:46 Neobává se Springorum toho, že jeho způsob protestu může lidem připadat nesprávný a kontraproduktivní? Proč si on sám z toho obavy nedělá?

10:46-14:14 Kdo platí protesty, které organizuje, a kolik na své aktivity dosud dal on sám?

14:14-18:48 V Praze prosazuje třicetikilometrovou rychlost; proč právě třicítku? Má nějakou analýzu dopadu změny rychlosti?

18:48-20:26 O tom, proč se už nebaví s popírači klimatické krize a jestli chystá další protestní akce.

20:26-23:40 Jak by měl podle Springoruma vypadat ideální svět, kde by se všichni chovali klimaticky odpovědně. Proč si myslí, že je jeho představa realistická?

 
Následující videa